Política

GUERRA A EUROPA

L’OTAN vol assegurar l’ajuda a llarg termini a Ucraïna

Estudia un paper més decisiu a l’hora de coordinar l’assistència davant l’eventual retorn de Trump a la Casa Blanca

Els ministres d’Afers Estrangers de l’OTAN han acordat aquest dimecres treballar perquè l’Aliança reforci el seu paper a l’hora de coordinar l’assistència i la formació per a la seguretat d’Ucraïna, amb l’eventualitat que el republicà Donald Trump torni a la Casa Blanca com a teló de fons, informa Efe.

Així ho ha explicat el secretari general de l’organització, Jens Stoltenberg, en una roda de premsa al final de la primera jornada de la reunió que celebren els ministres a Brussel·les.

Stoltenberg ha advertit que els detalls de la iniciativa s’aniran concretant en les pròximes setmanes però ha avançat que es crearà “un marc institucional més robust i durador per donar suport a Ucraïna”. Segons la ministra belga, Hadja Lahbib, la proposta de Stoltenberg inclou un fons per Ucraïna de 100.000 milions d’euros en cinc anys.

Actualment, la coordinació de l’ajuda militar internacional per a Ucraïna la centralitzen els EUA juntament amb un grup de mig centenar de països, conegut com a grup de Ramstein. La idea que debaten els aliats és crear un marc més “institucional” perquè l’ajuda a Ucraïna “sigui més previsible a llarg termini i també per garantir un repartiment just de la càrrega”.

El secretari general confia que, ara que els aliats n’han començat a discutir la planificació, puguin prendre una decisió al respecte en la cimera de l’OTAN de juliol a Washington. La iniciativa de Stoltenberg ha estat ben acollida per socis com ara Letònia, Polònia o el Canadà. El ministre estonià, Margus Tsahkna, ha anat més enllà en insistir que si cada aliat inverteix anualment el 0,25% del seu PIB en suport militar a Ucraïna, com fa el seu govern, hi hauria un total de 120.000 milions d’euros, una quantitat “suficient perquè Ucraïna guanyi la guerra”.

75è aniversari

Els ministres aliats celebraran dijous amb una cerimònia a la seu de l’Aliança el 75è aniversari de la firma del Tractat de Washington, pel qual es va fundar l’OTAN. “Es una aliança més forta i unida que mai”, ha afirmat dimecres el secretari d’Estat dels EUA, Antony Blinken.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona