Política

educació

Plataforma per la Llengua recorre al TC la seva exclusió del procés pel 25 % de castellà

Plataforma per la Llengua ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) contra la decisió del Suprem d’excloure-la com a part interessada en el procés judicial del 25 % de castellà a l’ensenyament de Catalunya. El recurs d’empara s’ha presentat juntament amb l’Associació d’estudiants en defensa de l’educació pública i la Fundació Catalunya Fons, les organitzacions amb qui es va formar un front judicial comú per tombar la interlocutòria i, a través d’un tràmit diferenciat, per aconseguir la nul·litat de la sentència

En el cas del 25 % d’ensenyament en castellà a les aules, el Suprem va ratificar el febrer passat una resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que excloïa les entitats de defensa del català del procés judicial en marxa. El TSCJ va al·legar que el procés estava relacionat amb la vehicularitat del castellà i no del català. Seguint aquest argument, el TSJC va admetre com a parts interessades a l’Assemblea per una Escola Bilingüe i Hablamos Español, que defensen més castellà a l’ensenyament, però no en canvi a Plataforma per la Llengua, que defensa la immersió lingüística en català.

Segons informa en un comunicat, l’entitat demana l’empara del Tribunal Constitucional per una triple vulneració de drets: la tutela judicial efectiva, la igualtat de tracte i la no discriminació, i a tenir el jutge predeterminat per la llei. A més, avisa que és l’últim pas abans de recórrer a la justícia europea.

Plataforma per la Llengua considera que la decisió del TSJC de no admetre a tràmit el recurs i, per tant, d’excloure-la del procés, va ser “del tot irregular”. També considera que “l’excusa” al·legada pel tribunal va ser “particularment ridícula” ja que ho justificava “perquè el cas tenia a veure amb la vehicularitat del castellà, i no pas amb la del català, quan és evident que l’ús d’una llengua i de l’altra són vasos comunicants”.

A més, l’ONG del català recorda que el dret a participar en l’execució d’una sentència que afecta els interessos legítims de l’entitat forma part del dret a la tutela judicial efectiva prevista en l’article 24 de la Constitució espanyola.

L’entitat considera que no ha rebut “un tracte igualitari en aquest procés judicial i que, per dissimular la discriminació, el mateix tribunal ja va evitar resoldre totes les peticions de personació en una mateixa resolució, i va optar per emetre dues resolucions diferenciades en funció de si les entitats eren partidàries o contràries a introduir el castellà com a llengua vehicular”. En aquest sentit recorda que un principi bàsic del dret processal és el principi de contradicció i que no hi pot haver un procés judicial en què només s’accepti la participació d’una de les parts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia