Política

àfrica

L’ONU alerta que hi ha tres països africans amenaçats d’inanició

El Programa Mundial d’Aliments avisa que el conflicte del Sudan pot desencadenar “la crisi de fam més gran del món” al país, al Sudan del Sud i el Txad

La guerra a Sudan entre l’exèrcit i els paramilitars, que dilluns que ve fa un any que va començar, ha amenaçat d’inanició també els països fronterers, com el Sudan del Sud i el Txad perquè el conflicte ha arrasat amb l’agricultura, segons ha advertit aquest dissabte el Programa Mundial d’Aliments (PMA) en declaracions recollides per Efe. La directora executiva del PMA, Cindy McCain, ha alertat que els combats s’han d’acabar de seguida perquè si no, “la regió pot convertir-se aviat en la crisi de fam més gran del món”.

Al Sudan, les zones agrícoles s’han convertit en camps de batalla, mentre que les granges i les empreses romanen abandonades a causa de la fugida de la població a la recerca de seguretat. A tot això s’hi afegeix l’“enorme escassetat de diners en efectiu a tot el país i els repetits tallis de comunicació” que dificulten els esforços per mantenir el comerç.

L’agència de l’ONU ha afegit que els preus dels aliments a Sudan són un 73% més alts que l’any passat i un 350% superiors a la mitjana dels últims cinc anys, agreujats per la devaluació de la moneda. Aquest “efecte dòmino” es deixa sentir a Sudan del Sud i Txad, on la interrupció del comerç i els desplaçaments massius de població “estan posant a prova els recursos i intensificant la fam”, va indicar.

El PMA destacar que una avaluació de cultius duta a terme per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) mostra la producció nacional de cereals un 46% per sota dels nivells del 2023 i un 40% per sota de la mitjana de cinc anys, ja que el conflicte ha destruït franges de terres de cultiu, tant directament com indirectament en obligar els pagesos a abandonar les seves terres. L’organisme estima en uns 28 milions de persones els que són objecte d’inseguretat alimentària al Sudan, Sudan del Sud i el Txad, que cauran en nivells de fam “encara més profunds i greus”.

La guerra entre l’exèrcit i els paramilitars Forces de Suport Ràpid (FAR) ha desencadenat la pitjor onada de desplaçats al món, amb 8,5 milions de persones, a més de prop de 14.000 morts, segons l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona