Política

guerra a europa

Ucraïna té dificultats per a repel·lir l’ofensiva russa a Donetsk

La manca d’armament és la principal causa que limita els moviments de l’exèrcit ucraïnès

La situació es deteriora per a les tropes ucraïneses en l’est del país en recórrer Rússia a l’ús massiu de bombes aèries guiades i a un gran avantatge en artilleria en el seu intent d’avançar cap a ciutats clau de la regió de Donetsk.

“La situació en el front sempre és difícil en una guerra tan intensa. Però en aquests dies –i especialment en la zona de Donetsk– s’està tornant més difícil”, va afirmar en un missatge a la població el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que insisteix en la necessitat d’aconseguir més armament.

Txàssiv Iar, una ciutat a 15 quilòmetres de Bakhmut (sota control rus), és en aquests moments un objectiu de l’ofensiva de Rússia, ha indicat el comandant en cap de l’Exèrcit ucraïnès, Oleksandr Sirski. “La cúpula militar russa ha ordenat a les tropes que prenguin Txàssiv Iar abans del 9 de maig”, va escriure en el seu canal de Telegram, en al·lusió al dia en què Rússia celebra la victòria en la Segona Guerra Mundial.

Prendre aquesta ciutat obriria el camí dels russos cap a Kramatorsk, un nus logístic important i nucli de la part de Donetsk sota control ucraïnès, a uns 30 quilòmetres de distància.

Fins ara, Ucraïna havia aconseguit repel·lir els intents russos, però és possible que les forces russes siguin capaces d’avançar més ràpidament que en les ofensives sobre Bakhmut i Avdiivka, segons apunta l’Institut estatunidenc per a l’Estudi de la Guerra. La combinació del “domini total” de Rússia en l’ús de bombes aèries guiades i el “dèficit crític” de municions d’artilleria per a Ucraïna és el que afavoreix a Moscou, va declarar a Efe l’analista militar Oleksandr Kovalenko. Ucraïna té “una manca de municions d’artilleria per a suprimir les onades d’assalts russos i especialment bombes de raïm, que serien especialment efectives”, va explicar.

Referent a això, la situació és similar o fins i tot pitjor que la de finals de primavera de 2022, quan Rússia va avançar en la veïna Luhansk.

Encara que Rússia dispara ara una quantitat significativament menor de projectils al dia, 10.000 en lloc de 50.000, la disparitat entre tots dos bàndols és de nou a un, segons Kovalenko. Ucraïna usa a penes un miler de projectils al dia, una quantitat minúscula per a un front de centenars de quilòmetres d’extensió tan sols en l’est.

En aquestes condicions, el que impedeix un major avanç rus és l’“heroica defensa” de les brigades ucraïneses que, segons va escriure Sirski, es van enterrar literalment en el sòl per a rebutjar els atacs enemics diaris.

Les informacions des del front apunten al fet que l’ús de petits drons kamikaze és amb freqüència el principal mode per a repel·lir atacs d’infanteria i vehicles blindats. No obstant això, els drons kamikaze russos suposen també un perill significatiu.

Segons Sirski, s’han pres mesures per a reforçar les brigades ucraïneses en la zona “amb municions, drons i recursos de guerra electrònica”.

Falta de defenses aèries

No obstant això, Ucraïna pot fer poc per a limitar l’impacte devastador d’un altre “factor crucial”: l’ús cada vegada més intens per part de Rússia de potents bombes aèries guiades, va subratllar Kovalenko.

Rússia continua enviant els seus bombarders SU-34 a llançar centenars de bombes per setmana contra les posicions ucraïneses malgrat haver perdut més d’una dotzena d’aquestes aeronaus al febrer i març.

Ucraïna només disposa d’escasses defenses aèries modernes, que també necessita per a protegir les seves ciutats i infraestructura. Per això, últimament no s’ha arriscat a emprar-les en la mateixa mesura prop del front, on són un blanc més fàcil per a Rússia.

Per això, Kíiv ha pregat als seus aliats l’enviament de més sistemes de defensa antiaèria i més municions d’artilleria, així com de míssils de llarg abast.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona
política

ERC recorre a la JEC contra l’ús electoralista de l’“exhibició mediàtica” de Sánchez

barcelona