Política

guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

Experts de l’ONU tornen a alertar que els atacs contra infraestructura civil o de serveis mèdics pot constituir un possible crim contra la Humanitat

L’Exèrcit israelià, després de 193 dies de guerra, va continuar atacant anit i de matinada el centre de la Franja de Gaza, mentre el ministeri de Sanitat gazià va advertir que els generadors que mantenen alguns hospitals en funcionament podrien estar a punt de deixar de funcionar.

Tancs israelians van eliminar anit a presumptes combatents que “avançaven cap a ells”, segons ha dit aquest dimarts l’Exèrcit en un comunicat, en el qual també ha informat d’“infraestructures, túnels i complexos” destruïts on es trobaven membres de Hamàs.

Els atacs es van produir especialment en el camp de refugiats de Nuseirat i els seus voltants, causant també la mort a desenes de civils, inclosos dos nens en el nord del camp, segons la cadena de Qatar Al Jazeera.

Per part seva, davant el risc que els generadors que permeten funcionar a 12 hospitals en l’enclavament palestí deixin de funcionar per “la persistència dels atacs israelians”, el ministeri de Sanitat gazià del govern de Hamàs ha fet avui una crida per rebre ajuda. “Demanem a totes les institucions que ens facin arribar nous generadors o que treballin per a restablir la línia elèctrica dels hospitals”, ha urgit en un comunicat aquest dimarts.

La situació dels centres hospitalaris és crítica; amb la gran majoria de centres inoperatius després de batudes i operacions militars israelianes en aquests centres mèdics que han durat setmanes, com en el cas de l’Hospital Al-Shifa, en el nord i el més important de Gaza, o el de Nasser, a la ciutat meridional de Khan Yunis.

Aquest dilluns la Mitja Lluna Roja Palestina va anunciar que el complex mèdic d’Al Amal, també en Khan Yunis, tornava a funcionar de manera parcial i només en tasques de recepció i emergències.

Davant els nous atacs, quatre experts de l’ONU van denunciar ahir que el presumpte ús que l’Exèrcit israelià està fent d’intel·ligència artificial (IA) dins de la Franja de Gaza per a coordinador els seus bombardejos contra habitatges, serveis i infraestructures civils podria constituir “domicidi” (destrucció sistemàtica d’habitatges i altres infraestructures civils) i un crim contra la Humanitat. “Sis mesos després de l’actual ofensiva militar, a Gaza s’han destruït percentualment més habitatges i infraestructura civil que qualsevol conflicte que es recordi”, van advertir els experts.

Segons una investigació periodística recent, la revista israeliana ‘+972’ va destapar que Israel havia desenvolupat un programa d’intel·ligència artificial batejat com a ‘Lavanda’ per a localitzar a suposats milicians de Hamàs en les seves residències, sense importar els civils que poguessin estar en el seu interior i morir en un possible bombardeig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia