Política

política

Tardà vol que ERC faciliti la investidura d’Illa però Elena diu que ara no és l’escenari

L’exportaveu republicà al Congrés aclareix que el futur de Junqueras el decidirà el debat del partit però que no es pot “viure del passat”

Qui ha estat durant anys la veu d’ERC al Congrés, Joan Tardà, demana a la direcció que faciliti la investidura del socialista Salvador Illa per evitar una repetició electoral. L’exportaveu del partit a la cambra baixa demana actuar “amb el cervell i no amb els budells” i adverteix que si ERC permetés una segona convocatòria electoral “seria per tallar-se les venes”, ha afirmat en declaracions a La 2 i Ràdio 4. Tot recordant que els republicans han perdut 13 diputats, Tardà sosté que els toca fer “una oposició de caràcter col·laborador” de manera que “es tracta de competir i alhora col·laborar” amb el PSC.

Tardà demana a ERC “autoestima” i “no ser sectaris ni dogmàtics” perquè, adverteix, les esquerres difícilment sortiran de la mala situació política actual si no “tirem cap endavant totes” amb l’objectiu d’ “anar construint un camí conjuntament”. Per ell, la Catalunya dels 8 milions amb la incorporació d’immigrants “és molt diferent” a la del 2017, quan “les condicions objectives” per a l’independentisme eren més favorables que les actuals, segons recull EFE. Avui, adverteix, l’objectiu és la “salvaguarda nacional”. Per Tardà seria un error que ERC votés a favor d’investir Carles Puigdemont tot afirmant que els “projectes de tribu i per a la tribu” no són positius perquè només van dirigits als independentistes. Per aquest polític de referència en el si d’ERC “tant o més important que la sobirania nacional ho és la social” perquè, conclou, “el republicanisme supera el nacionalisme”.

Per la seva, banda, el conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, considera que ERC no es troba “ara” en l’escenari de la investidura d’Illa i, tot i reafirmar que els republicans no volen bloqueig ni repetició electoral, qui té la responsabilitat de garantir la governabilitat és el PSC. Elena recorda que ERC ha decidit passar a l’oposició i iniciar una reflexió interna, i no pas entrar “en la dinàmica de les pressions que es puguin fer a ERC”. “Tenim mesos, setmanes, perquè els que han guanyat les eleccions arribin a un acord de governabilitat”, conclou Elena.

Pel que fa a l’interior del partit, Tardà recomana no tenir pressa i deixar que la militància “decideixi” en un congrés nacional extraordinari. Preguntat sobre si creu que Oriol Junqueras ha de continuar liderant el partit, Tardà ha aclarit que “dependrà del debat ideològic” que faci la militància. La decisió, diu, s’ha de prendre “pensant en el present i en el futur” perquè “ningú pot viure solament del passat”. Tardà encara ha anat una mica més enllà tot afirmant que “de vegades les persones són tan importants que és necessari que no tapin el projecte col·lectiu” i que “ser objecte de repressió no ha de ser una mena de comodí”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia