Política

nova caledònia

Quatre morts en les protestes contra l’ampliació del cens electoral a Nouméa

També hi ha centenars de ferits i desenes de persones més han estat detingudes per les revoltes

Quatre persones han mort –una d’elles un gendarme–i centenars més han resultat ferides en la segona nit d’incidents a Nova Caledònia per denunciar l’ampliació del cens electoral en aquest territori sota sobirania francesa. També hi ha centenars de manifestants detinguts, segons informen les agències internacionals. L’Assemblée nationale francesa va votar aquest dimarts a la nit la reforma constitucional que entrarà en vigor abans de l’estiu. La reforma està relacionada amb una altra qüestió que marca la política de Nova Caledònia, les seves aspiracions independentistes i l’estatus que hauria de tenir després de la celebració de tres referèndums el 2018, el 2020 i el 2021 en virtut de l’Acord de Noumeá de 1998.

En l’última votació, que es va celebrar el desembre de 2021, va guanyar el ‘no’ a la independència, però la participació no va arribar al 50% perquè els independentistes canacs van decidir activament no participar-hi perquè van considerar que no es donaven les condicions necessàries per celebrar-ho a causa de la pandèmia.

Tot i això, després d’aquest tercer referèndum, les autoritats franceses i de Nova Caledònia han de negociar un nou estatut per l’arxipèlag, que també haurà d’aprovar-se en referèndum. Fins ara, a Nova Caledònia només podien votar els nascuts al territori o els residents d’abans del 1994, però amb la reforma ho podran fer les persones arribades des de la metròpoli els últims anys. Aquesta ampliació del cens, diluirà el pes electoral de la població canac, majoritàriament independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia