Política

Pròxim Orient

Mort per extenuació a Gaza

Save the Children denuncia que algunes famílies palestines han estat obligades a desplaçar-se més de cinc cops en set mesos

S’estan esgotant productes vitals, com ara el combustible i els medicaments, i els passos de Rafah i Kerem Shalom estan tancats

Save the Children ha denunciat que l’ofensiva israeliana a la Franja de Gaza ha obligat milers de palestins a desplaçar-se al llarg de tot aquest territori fins al punt que moltes famílies han hagut de canviar d’emplaçament fins a cinc cops en set mesos, amb nens, gent gran i ferits, a mesura que les forces israelianes emeten noves ordres de reubicació per a les zones nord i sud de la Franja.

“Aquesta és la cinquena vegada que ens veiem obligats a desplaçar-nos arran de les noves ordres de reubicació. Primer ens van desplaçar de Gaza a Khan Yunis, després a diferents zones de Rafah i ara a Deir al-Balah. Això ens està destruint mentalment”, relata una dona a Save the Children. La dona explica que va amunt i avall amb un fill i la seva mare de 70 anys. “Cada vegada que comencem a acostumar-nos a un lloc, ens veiem obligats a mudar-nos de nou. La meva mare té diabetis i hipertensió. Li falta la medicació que necessita, però no la trobem enlloc. És com si ens estiguessin matant a poc a poc”, lamenta la dona, que denuncia que els fills dels palestins “estan perdent la seva vida, la seva educació, estan experimentant la falta d’estabilitat, el desplaçament forçós, la por”. “No puc explicar què se sent en viure això per cinquena vegada. Estem pagant el preu d’una guerra amb la qual no tenim res a veure”, hi afegeix.

Segons l’ONU, més de 360.000 palestins han fugit ja de Rafah a altres zones de la Franja de Gaza a causa de les contínues ordres de reubicació i, mentre continuen els bombardejos israelians per terra, mar i aire en gran part del territori i s’intensifiquen els combats, a Gaza s’estan esgotant subministraments vitals, com ara el combustible, els medicaments i altres béns. Els passos fronterers de Rafah i Kerem Shalom es mantenen tancats des del 5 de maig, segons Save the Children.

El director de Save the Children als territoris palestins ocupats, Xavier Joubert, confirma que algunes famílies s’han desplaçat més de cinc vegades en set mesos i que els qui han sobreviscut fins ara estan “exhausts, esgotats i desesperats”. “Ja a l’octubre ens vam quedar sense paraules per descriure la magnitud de l’horror al qual s’enfronta la infància, i, tot i això, encara som aquí intentant trobar la manera de descriure com n’és, d’atroç, aquesta guerra i la gravetat amb què s’està malmetent la infància, físicament i mentalment”, assenyala Joubert, que hi afegeix: “No hi ha res d’humanitari en aquestes zones «humanitàries» i no hi ha res de segur en aquestes ordres de reubicació. Quantes vegades hem de repetir-ho abans que els estats membres actuïn?”

Save the Children reclama un alto el foc immediat i definitiu per protegir la vida dels nens de Gaza i la reobertura de tots els passos fronterers de Gaza, “l’únic salvavides per a les famílies”, que ha de garantir l’accés humanitari sense traves a tota la Franja. L’ONG demana a tots els estats que pressionin el govern d’Israel perquè aturi l’ofensiva a Rafah i deixin de subministrar, immediatament, armes i munició a l’Estat jueu i als grups armats palestins mentre hi hagi el risc que les facin servir per “cometre o facilitar greus violacions del dret internacional humanitari”.

L’organització, que ofereix serveis essencials i suport als infants palestins des del 1953, està prenent mesures per protegir el seu personal i continuar ajudant les famílies de tota la Franja de Gaza, però ha de vigilar constantment la situació a Rafah per saber si podrà continuarà duent a terme les seves operacions.

El Grup d’Acció Sanitària ha advertit de la necessitat que es reprengui, de forma immediata, el subministrament de combustible a la Franja de Gaza per mantenir amb una certa capacitat operativa el que queda del malmès sistema sanitari d’aquest territori palestí, que té uns serveis sanitaris vitals pràcticament paralitzats.

360
mil
palestins han fugit ja de Rafah a altres zones de la Franja de Gaza, segons l’ONU.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.