Política

tribunals

Puigdemont lamenta que Fiscalia del TdC el vegi “responsable de tot”

Escrit de conclusions de la defensa del president en la causa al Tribunal de Comptes, en el que demana l’absolució i la nul·litat del procés

Carles Puigdemont retreu a la Fiscalia del Tribunal de Comptes (TdC) que el vegi “responsable de tot” el relatiu al suposat desviament de fons públics, sense determinar quin hauria estat el seu paper ni concretar “el dany suposadament produït” en l’1-O. L’eurodiputat i diputat electe ha sol·licitat a l’òrgan comptable que dicti una sentència absolutòria, segons el seu escrit de conclusions, en el qual no fa ni una sola referència a la futura llei d’amnistia, encara pendent de la seva aprovació final al Congrés de Diputats.

Les parts estan enviant les conclusions al TdC per tal que l’organisme dicti sentència. La premissa de les “nombrosíssimes vulneracions de drets fonamentals” que conduirien a la “nul·litat” del procediment és l’argument de la defensa de Puigdemont en la causa contra els alts càrrecs del govern per l’1-O que encara jutja el TdC. A més de la seva ja al·legada “immunitat” com a europarlamentari quan es va iniciar aquest procediment comptable, l’advocat de Puigdemont, Gonzalo Boye, sosté en el seu escrit, al que ha tingut accés EFE, que el cas està “viciat de nul·litat” perquè els fets que s’han investigat són els mateixos que nodreixen la causa penal del Tribunal Suprem per la qual no ha arribat a ser jutjat per exiliar-se el 2017. Aquest argument ja ha estat rebutjat en diverses ocasions per la consellera encarregada del cas al TdC, en virtut del principi de compatibilitat entre les jurisdiccions penal i comptable. Puigdemont qüestiona que la Fiscalia i Societat Civil Catalana, que també exerceix de demandant, el situïn en “un grup compartit de responsabilitat” sense precisar quin va ser el seu grau de participació i a més nega que s’hagi “aconseguit determinar, concretar o desglossar la quantia suposadament desviada”.

El procediment comptable, que es troba ja en la seva recta final, que dura ja sis mesos, i en el que la Fiscalia quantifica el suposat desviament en gairebé 3,1 milions d’euros i Societat Civil Catalana en 5 milions, afecta a 35 exalts càrrecs, entre ells el 130 president, però també Oriol Junqueras com a vicepresident el 2017, l’expresident Artur Mas i diversos exconsellers, alguns d’ells condemnats pel Tribunal Suprem i indultats, posteriorment pel govern central. “La transformació d’una proposició de llei [la de l’amnistia] en una norma que extingirà la responsabilitat comptable que aquí es dilucida és un fet futur i no exactament incert, però tampoc dotat d’una certesa plena.” A pesar d’un pròleg en què reconeix que la llei d’amnistia és imminent i en què al mateix temps desatén aquesta circumstància, la fiscalia del Tribunal de Comptes reclama als membres dels governs de la Generalitat implicats en el referèndum els fons que atribueix a la promoció exterior del procés i la consulta i que xifra en 3 milions.

Les respectives defenses estan enviant aquests dies les seves conclusions, per tal que al TdC emeti sentència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia