Política

GUERRA A GAZA

L’esquerda interna s’eixampla en el govern de guerra israelià

Gantz s’enfronta a Netanyahu i amenaça de dimitir si el primer ministre no presenta un pla per a la Franja abans del 8 de juny

El ministre del gabinet de guerra israelià, Benny Gantz, ha obert una crisi dins del govern en amenaçar de dimitir si el primer ministre, Benjamin Netanyahu, no presenta un pla postbèl·lic per a la Franja de Gaza, segons informa la BBC. Gantz ha fixat com a termini el 8 de juny per a un pla que hauria d’incloure sis “objectius estratègics”, entre els quals posar fi al govern de Hamàs a la Franja, el retorn de tots els ostatges en poder de la milícia islamista i l’establiment d’una administració civil multinacional per al territori.

Gantz, líder de l’oposició israeliana tot i formar part del govern de guerra, es va enfrontar directament a Netanyahu: “Si poses [l’interès] nacional per damunt del personal, trobaràs en nosaltres un socisen la lluita”, va dir. “Però si tries el camí dels fanàtics i portes tota la nació al precipici, ens veurem obligats a deixar el govern.”

Netanyahu va replicar afirmant que els comentaris de Gantz són “paraules desgastades” que significarien “una derrota per a Israel, l’abandonament de la majoria dels ostatges, deixar Hamàs intacte i l’establiment d’un estat palestí”.

L’esquerda interna s’eixampla a Israel mentre els combats es desfermen als dos extrems de Gaza. Les forces israelianes operen a la ciutat de Rafah, al sud de la Franja, i a la localitat de Jabalia, al nord, una àrea que l’exèrcit havia dit anteriorment haver desallotjat de combatents de Hamàs.

Les paraules de Gantz arriben dies després que un altre membre del gabinet de guerra, el ministre de Defensa Yoav Gallant, instés Netanyahu a declarar públicament que Israel no té plans sobre la futura administració civil i militar a Gaza. Gallant s’ha queixat que havia plantejat repetidament aquesta exigència però que no havia rebut resposta. Segons el ministre de Defensa –i també Gantz–, mantenir el control militar a Gaza augmentaria els riscos de seguretat d’Israel. Per contra, altres membres del gabinet de guerra, el sector d’extrema dreta de la coalició de govern del qual depèn la supervivència de Netanyahu, defensen mantenir el control israelià a Gaza per derrotar Hamàs.

“[Netanyahu], el poble d’Israel t’està mirant”, ha dit Gantz. “Has de triar entre el sionisme i el cinisme, entre la unitat i les faccions, entre la responsabilitat i la il·legalitat, entre la victòria i el desastre.

Entre els sis objectius estratègics que ha establert, també ha establert el retorn dels civils palestins desplaçats al nord de Gaza abans de l’1 de setembre i continuar buscant la normalització de relacions amb l’Aràbia Saudita com a part d’un “procés integral per crear una aliança amb el món lliure i Occident contra l’Iran i els seus aliats”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Llach es mostra partidari d’una única llista independentista, sense Orriols

barcelona
tot recordant

Fèlix Goñi i Roura, l’inici de Terra Lliure

àsia

Els sondejos a peu d’urna a l’Índia pronostiquen un triomf de Modi

barcelona
política

Puigdemont exalça la feina feta per l’exili per poder aprovar l’amnistia

barcelona
àfrica

Sud-àfrica posa fi a tres dècades de domini del partit de Mandela

Barcelona
política

Illa es confessa “molt tranquil” sobre les negociacions postelectorals

barcelona
guerra a gaza

Netanyahu diu que no hi haurà treva permanent fins que Hamàs hagi estat destruït

barcelona
política

ERC diu que ja negocia el referèndum i Junts li pica el crostó

barcelona
amèrica del nord

Mèxic vota avui a la primera presidenta de la seva història

barcelona