Política

Nova Caledònia

La policia francesa mata un home després de la crida a la calma de Macron

És la setena víctima mortal des de l’inici dels aldarulls a l’arxipèlag del Pacífic

Un agent ha utilitzat la seva arma en un enfrontament contra un grup de persones a Dumbéa, al nord de la capital

El balanç de víctimes mortals dels aldarulls a Nova Caledònia ha pujat aquest divendres a set amb la mort d’un home per trets disparats per la policia francesa.

Els fets han passat cap a un quart de quatre de la tarda hora local a Dumbéa, una població de l’aglomeració de Nouméa, la capital d’aquest arxipèlag autònom francès del Pacífic, situat a 17.000 quilòmetres de París. Els dos agents han estat “atacats físicament” per un grup format per una quinzena d’individus quan circulaven en cotxe en direcció a l’hospital de Médipôl, ha informat el fiscal de Nova Caledònia, Yves Dupas. Segons el relat de la fiscalia, un dels policies ha reaccionat a l’agressió disparant un tret amb la seva arma de servei “en circumstàncies que encara s’ha de determinar”. Dupas ha detallat que l’agent, que tenia “senyals de cops”, ha estat posat sota custòdia. La fiscalia ha obert una investigació per “homicidi voluntari per part d’una persona dipositària de l’autoritat pública”.

Dels set morts des de l’inici de les protestes contra la reforma constitucional per ampliar el cens electoral, fa més d’una setmana, almenys tres són canacs –la població aborigen–, un es caldoche –d’origen europeu– i dos gendarmes, un d’ells per un tret accidental. Si no es té en compte el gendarme mort per accident, la d’avui és la primera mort imputable a les forces de seguretat durant els disturbis.

L’incident posa en qüestió la relativa tornada a la calma dels últims dies i pot tornar a crispar la situació malgrat l’anunci del president francès, Emmanuel Macron, de deixar en suspens el projecte legislatiu per descongelar el cens electoral.

Macron va fer ahir una visita llampec a Nova Caledònia per intentar rebaixar la tensió i impulsar el diàleg entre els canacs independentistes i els descendents dels colons francesos, partidaris de continuar integrats a l’Estat francès. Però el cap d’Estat no va aconseguir que les dues parts es reunissin durant la seva visita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

S’obre el ball de cadires a la UE

barcelona
guerra a europa

La cimera sobre la pau a Ucraïna acaba sense unanimitat

barcelona
estat espanyol

Marxa contra la corona a Madrid al crit de “Felip VI, amb deu anys n’hi ha prou”

barcelona
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona