Política

la crònica

Valentia d’un govern “que sap on ha d’anar”

Guanyem Girona celebra al punt de trobada de la Rambla que lidera, amb el seu esperit i dos socis, un canvi de model

Justament ahir, setze anys després la mort del seu pare, l’advocat Sebastià Salellas i Magret, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas i Vilar, i la resta de components de Guanyem van celebrar que fa un any que encapçalen l’Ajuntament. Amb un acte al punt de trobada de la Rambla i amb el lema Governant Girona per a la seva gent, Salellas i la tercera tinent d’alcaldia, Cristina Andreu, van oferir a simpatitzants i veïns un repàs del que ha fet la formació municipalista des de la constitució de l’actual consistori, el 17 de juny del 2023.

Amb Isaac Sánchez, número 9 de la candidatura l’any passat, com a mestre de cerimònies, Andreu i Salellas van repassar el primer any a la sala de màquines de l’Ajuntament. “Ha estat un any de valentia, de patiment, que també forma part de l’aprenentatge”, va dir Andreu, que es recupera a poc a poc després de tres mesos d’inactivitat a causa d’un càncer. La tercera tinent d’alcaldia va rebre una forta ovació dels assistents i l’alcalde li va agrair la seva dedicació i “no haver abandonat el vaixell”.

Els discursos van ser de cara als simpatitzants i seguidors, però també de bany de realitat i de reconeixement que no tot són flors i violes i que hi ha dos socis (Junts i ERC). “Tenim dos companys de viatge amb qui debatem, discutim i fem polítiques de ciutat, és un govern que fa ciutat i que sap on ha d’anar”, va dir Salellas. I Andreu havia dit que l’alcalde lidera un equip de govern amb “l’esperit de Guanyem”.

La formació d’esquerres té vuit regidors, dos dels quals de la CUP, el mateix Salellas i el regidor d’Acció Climàtica, Sergi Cot. A banda de Cot, Salellas i Andreu, els altres cinc regidors i regidores també van pujar a la tarima muntada per a l’ocasió: Amy Sabaly, Sergi Font, Queralt Vila, Gemma Martínez i Sílvia Aliu.

Fa un any, Guanyem va capitalitzar el desgast sofert per Junts i el canvi precipitat de candidata (Gemma Geis per Assumpció Puig) i va liderar les formacions independentistes –7.988 vots i 23,3% dels sufragis–. Els tres partits es van avenir a pactar perquè l’alcaldessa no fos Sílvia Paneque (PSC), guanyadora de les eleccions en nombre de vots (8.644), però empatada a vuit regidors amb Guanyem.

L’esmentada Puig era entre el públic, igual que l’escriptora Maria Mercè Roca, exportaveu d’ERC-MES de l’Ajuntament, els exregidors Pere Albertí, Dolors Serra i Xavier Villarreal; el diputat electe de la CUP Dani Cornellà, l’advocat i germà de l’alcalde, Benet Salellas, i la presidenta de l’associació Girona Centre Eix Comercial, Mercè Ramírez de Cartagena.

El batlle va fer esment a la capacitat d’entendre’s amb altres formacions i d’haver superat la “certa sensació de paràlisi” del 2023. “És un govern que està 100% per a la ciutat.” L’alcalde va compartir de manera pública les gestions recents en un conflicte amb uns veïns de Fontajau en uns pisos d’una entitat bancària i la preocupació d’uns residents de Santa Eugènia.

El 20 de juny del 2023, en una entrevista al cap de tres dies d’haver estat nomenat alcalde, Salellas deia que l’alcaldia de Guanyem era un homenatge a persones anònimes de dues o tres generacions que havien treballat per la ciutat. Ahir encara es respirava l’alegria d’haver fet el cim, d’haver guanyat. I alhora el reconeixement que s’està en un procés de “canvi de model de ciutat”, va dir Cristina Andreu, i que ara toca “començar a compartir-lo i gaudir”. Salellas es va acomiadar amb “Visca Girona i visca la República Catalana!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.