política
Borràs demana a la justícia que suspengui el seu ingrés a la presó mentre es decideix el seu indult
La seva defensa recorda al TSJC que ell mateix va acordar en la seva sentència plantejar al govern central un indult parcial
L’expresidenta del Parlament Laura Borràs ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que suspengui la seva condemna de quatre anys i mig de presó per adjudicar contractes a dit a un amic en la Institució de les Lletres Catalanes (ILC), mentre el govern central decideix si la indulta.
En un escrit, a què ha tingut accés Efe, l’advocat de Borràs, Gonzalo Boye, ha sol·licitat la suspensió de l’execució de la condemna de presó “mentre es materialitza” la petició d’indult que el tribunal va elevar al govern espanyol en la seva sentència.
Borràs va ser condemnada el març del 2023 per adjudicar contractes a dit a un amic en la Institució de les Lletres Catalans (ILC), que va dirigir entre els anys 2013 i 2018, per valor de 335.700 euros, en una sentència que li va imposar a més tretze anys d’inhabilitació especial per a càrrecs públics electius o de govern.
El passat mes de febrer, el Tribunal Suprem va confirmar la sentència que va condemnar Borràs i, una vegada ferma, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va iniciar els tràmits per executar la pena, de manera que va donar deu dies a les parts perquè es pronunciessin sobre la qüestió.
En un breu escrit, la defensa de l’expresidenta del Parlament i exdirigent de Junts es limita a recordar al tribunal que ell mateix va acordar en la seva sentència plantejar al govern central un indult parcial de Laura Borràs, cenyit exclusivament a la pena de presó i de com a màxim dos anys de presó.
I demana concretament a la sala que s’atingui al següent paràgraf de la seva sentència: “L’exposat ens conduirà a elevar al govern espanyol una proposta d’indult parcial de la pena de presó que imposarem a la Sra. Borràs i Castanyer en aquella part que excedeixi dels dos anys”.
El tribunal va reconèixer que la pena que corresponia a Borràs pel delicte de falsedat documental, castigat amb quatre anys i mig de presó com a mínim, era “desproporcionada i excessiva” per als fets comesos per l’exdirigent de Junts, tenint en compte que si va fraccionar els contractes de l’ILC, va ser per adjudicar-los de forma “arbitrària” al seu amic, no per obtenir amb això un “lucre personal”.
De moment, la Fiscalia no s’ha oposat a la mesura de gràcia plantejada pel TSJC: no va recórrer contra la sentència i, en la vista d’apel·lació celebrada al Tribunal Suprem, va considerar que l’indult plantejat per la sala és “pertinent” per tractar-se d’una pena “excessiva”.
En qualsevol cas, ara haurà de pronunciar-se davant el TSJC sobre la petició de suspensió de pena de Borràs.
L’indult no afectaria, això sí, als tretze anys d’inhabilitació imposats a Borràs, pena que li impedeix presentar-se a les eleccions o ocupar qualsevol càrrec públic, electiu o de lliure designació, tot i que no limita el seu treball com a docent.