Política

Mas condiciona una resposta unitària al TC

Lliga la unitat al fet que el PSC respecti a Madrid el que es pacti aquí. Descarta una moció de censura després de la sentència. Rebaixa l’eufòria a una victòria de CiU

CiU no oferirà de franc el seu suport al govern de José Montilla per plantar cara a l’Estat davant una possible sentència adversa del Tribunal Constitucional (TC), que ha convocat per demà un ple en què es podria posar punt final al viacrucis que ha tingut amenaçat el text durant gairebé quatre anys. Com a molt falten sis mesos per a les eleccions, i Artur Mas va aprofitar ahir la finestra a l’audiència de TV3 per intentar evidenciar les contradiccions del PSC, el seu principal adversari.

En una entrevista amb la directora de l’emissora, Mònica Terribas, el president de CiU va condicionar una resposta unitària a la sentència al fet que els socialistes “respectin” a Madrid el que pacten a Catalunya, en al·lusió a la relació amb el PSOE. Mas, que va demanar esperar què diu la sentència abans de posicionar-se –a la federació hi ha escepticisme pel que fa al ple del TC de demà–, va instar a teixir una estratègia conjunta un cop estudiada i va apostar perquè sigui el pròxim govern –“amb més perspectiva per endavant”– el que hi doni resposta.

Dret a decidir limitat
El líder de CiU va tornar a descartar una moció de censura en aquesta legislatura i, en un to més distès que en altres ocasions, va admetre que la federació “encara no ha guanyat” les eleccions. “CiU pot assegurar el canvi en aquest país però no ho té garantit”, va dir, en un intent de rebaixar l’eufòria a les seves files per evitar la desmobilització.

Mas també es va referir a les consultes sobiranistes que es promouen al país i a l’augment de l’independentisme. Va considerar un “error” que el Parlament aprovés ara una iniciativa popular que demani la convocatòria d’un referèndum la pròxima le- gislatura amb l’argument que “decidir el futur és tan important que no podem equivocar-nos” i va apostar per aplicar el dret a decidir “en allò que ens uneix” –el concert econòmic, per exemple– i no qüestions que “divideixen la societat catalana”, com ara “la declaració de la independència de Catalunya”.

El candidat de CiU a les eleccions de la tardor va reiterar els objectius del partit si governa, que passen per superar la crisi i recuperar certs valors.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Catorze entitats demanen la clausura de l’abocador

LLORET DE MAR
uruguai

L’expresident José Mujica anuncia que té un tumor a l’esòfag

barcelona
estats units

Ultimàtum de la Universitat de Colúmbia perquè es desmantellin els campaments

barcelona
GIRONA

El PSC proposa un pla de xoc contra les desigualtats socials

GIRONA
RIPOLL

El PP vol aprovar una pla per incentivar el teixit empresarial a Catalunya

RIPOLL
GIRONA

Junts aposta per donar un “nou impuls” a la llengua catalana

GIRONA
guerra a gaza

Els EUA desconeixen el pla d’Israel per a protegir els civils de Rafah

barcelona
GIRONA

Els Comuns volen un abonament de 15 euros al mes per al transport públic

GIRONA
estat francès

La policia entra a la Sorbona per a expulsar els estudiants propalestins

barcelona