Política

Collboni: “Zaragoza no controlarà l’equip electoral a l’ombra”

Entrevista a Jaume Collboni, nou cap de campanya del PSC, que admet la sorpresa al partit pels canvis en l'equip de campanya

Jaume Collboni és el nou cap de campanya del PSC, en substitució de José Zaragoza. En aquesta entrevista explica com pensa enfocar la seva feina fins a les eleccions.

Quan li van proposar que assumís la campanya electoral del PSC?
Formalment m’ho van dir molt poc abans que es fes públic. Però abans havíem mantingut converses internes al partit sobre com orientar la campanya. I aquestes reflexions es van traduir en una composició concreta del comitè electoral. Ara bé, ja sabem que el president té el costum d’anunciar les coses amb el temps just, controla els tempos.

Vostè supervisava l’elaboració del programa. Ara dirigirà la campanya. No és massa feina?
Proposaré, a la pròxima executiva, que dos companys meus agafin la coordinació del programa marc i del programa electoral, a partir d’ara. Seran Carles Ribera, que havia estat cap de gabinet del conseller Castells, i Pep Martí.

Cap dirigent del PSC s’ha enfadat amb aquests canvis?
No, enfadat no. Però és evident que els canvis han causat sorpresa també en l’àmbit intern. Estàvem acostumats a un model concret de campanya, a un esquema en el qual el secretari d’organització, José Zaragoza, era el director. I aquest esquema ha variat.

Això significa que també canviaran les llistes electorals del PSC, en relació amb fa quatre anys?
És evident que els canvis que volem fer són en profunditat i que és previsible que es crearan vacants. Però és molt prematur parlar de la magnitud d’això i dels noms. I en tot cas la composició del comitè de campanya no pressuposa el que hagi de succeir a les llistes. Són criteris diferents.

A diferència de les anteriors eleccions, en aquest comitè de campanya hi són presents alcaldes: els de Lleida, Tarragona i Santa Coloma de Gramenet. Per què?
És que volem posar al comitè de campanya els líders del PSC als territoris, la gent que té més capacitat de crear opinió a cada territori, i que pot liderar, no només en el partit, sinó en l’opinió pública. Volem fer una campanya oberta.

Prometen un nou estil de fer política. Això per on passarà?
No passarà segur ni per basar el discurs polític a desqualificar l’adversari, ni per insultar-lo, ni per faltar-li al respecte ni per pensar que els ciutadans són menors d’edat. La gent té criteri i opinió, i sap comparar, sap pensar. I per tant no tenen per què conformar-se amb l’espectacle del pim, pam, pum entre els polítics. Els partits a Catalunya ens hem de conjurar per fer que aquest estil sigui possible.

Vostè hauria fet el cartell electoral de Zaragoza a les generals amb aquell “Si tu no hi vas, ells tornen”?
Hem de contextualitzar les campanyes en cada moment. En aquell moment, a Catalunya i Espanya hi havia el record d’un govern de dreta dura i dreta espanyolista que havia perjudicat els interessos catalans i que molta gent sentia com una amenaça. Nosaltres vam posar en relleu aquest sentiment d’amenaça, i el vam positivitzar a favor de la nostra candidatura. Però allò era en un context molt determinat, les coses han canviat. Per això volem presentar la campanya de forma positiva i també propositiva.

Zaragoza controlarà l’equip electoral des de l’ombra?
No, no. José Zaragoza estarà al front de l’organització del partit en la seva condició de secretari d’organització. Els càrrecs estan ben delimitats en els congressos, on els militants trien democràticament. Ja he dit al president que necessitem el PSC molt actiu, perquè una de les nostres cartes és que tenim una organització molt potent, de quasi 100.000 persones entre simpatitzants i afiliats. Per nosaltres és clau tensionar el partit, i això qui millor ho pot fer és el secretari d’organització.

La crisi econòmica crea desafecció. No els serà un greu problema per a aquest objectiu que es planteja?
En això no hi podem fer massa cosa, perquè gairebé és una equació matemàtica: la crisi perjudica qui governa, sigui qui sigui. Ho hem de descomptar. Per sort els socialistes governem a tot arreu, i per desgràcia tot el que passa a l’activitat econòmica al final s’atribueix al governant. És una dada que tenim en compte. Per això ho volem convertir en un argument de futur: de la crisi se’n derivarà també un model social. Una de les coses que explicarem és que la crisi pot tenir dues sortides: una és la drecera conservadora, i l’altra la sortida socialdemòcrata o reformista, en la qual les càrregues de sortir de la crisi quedarien més repartides.

En la seva explicació del que han fet reivindicaran tot el govern, o només les conselleries del PSC?
Tot el govern. Nosaltres estem orgullosos de la feina feta per tot el govern.

També estan orgullosos de la gestió del conseller Saura?
Estem orgullosos d’haver fet el desplegament dels Mossos d’Esquadra. I estem orgullosos de les polítiques socials del govern, i de la política d’habitatge que ha seguit l’executiu. Evidentment.

Tindrem finalment un cara a cara entre Montilla i Mas en campanya?
Home, encara falten mesos. Un debat així pot moure el 0,05 % dels vots, i de fet l’explicació del que proposem s’ha de fer amb més temps. Per això precisament hem canviat el sentit de la precampanya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.