Política

"Algun sector del PSOE s'ha deixat arrossegar"

L'alcalde de Terrassa creu que el PP fa "política anticatalana" i que una part del socialisme espanyol hi participa

Es miri des d'on es miri, totes les cruïlles de la política catalana -i, en part, de l'espanyola- passen pel PSC. I tothom té la sensació que s'acosta un moment decisiu, que condicionarà la societat catalana per a molts anys.

Què ha canviat en aquesta legislatura entre el PSC i el PSOE i de què dependrà la relació a curt termini?

És veritat que últimament hi ha hagut dues visions diferents, una del PSC i una del PSOE. I ens ha comportat tensions importants. Creiem que PSOE i govern espanyol haurien d'haver tingut una posició més ferma a l'hora de creure's això que se'n diu l'Espanya plural i un sistema federalista. Tot i així, el PSC ha actuat amb responsabilitat.

Però allò de "donaré suport a l'Estatut que surti del Parlament" s'ha oblidat. Zapatero és ara l'home del pacte amb el PP ha Euskadi, el president espanyol que es nega a complir l'Estatut... Com hom porta el PSC?


Discrepo. Zapatero, pel que jo sé, mai no s'ha negat a complir l'Estatut. I l'Estatut que tenim avui ens dóna més possibilitats que l'anterior. Sempre hi ha sectors que haurien volgut més, però també sectors que volien menys. El resultat de l'Estatut és molt bo.

¿Al PSC es perceben dues etapes diferenciades del mateix Zapatero?

No. Ell és el mateix. El que sí que hi ha són influències que han complicat el procés. Les conviccions del president - secretari general són les mateixes de fa anys, però el cert és que les circumstàncies han canviat. El PP a tot Espanya fa política anticatalana, i ho patim. I veig algun sector del PSOE que s'ha deixat arrossegar per aquesta visió.

Parlem del finançament.

No acceptarem un mal finançament. Evidentment, si no arribéssim a un pacte, les relacions canviarien, i canviarien a pitjor. Però no es produirà. Tothom té ganes d'un acord. És l'únic camí que tenim.

¿El PSC se sent incòmode amb el pacte basc?

PP i PSOE són adversaris polítics, però la violència no és poca cosa. Moltes persones viuen en situació de perill cada dia i sota pressions insuportables. Les eleccions van donar un resultat i s'ha tirat endavant un procés de canvi que respectem. Si no ens agrada que els socialistes de no sé on ens diguin què hem de fer a casa nostra, nosaltres no podem fer el mateix.

¿El tripartit actual és l'única forma de govern que preveu el PSC?

És el que tenim. ¿Socialistes i CiU, en el futur, podem arribar a acords? Pot ser. Tot depèn també de les persones que hi ha al capdavant. I crec que ara com ara CiU no està a l'alçada institucional que requereix el moment.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
BANYOLES

La CUP proposa un pla per eliminar els barracons en quatre anys

BANYOLES
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per front a millores de la piscina municipal

quart
12 de maig

Illa insinua que Junts volia forçar eleccions després de deixar el govern

barcelona
Guerra a Gaza

Israel reobre el pas de Kérem Shalom

Barcelona
Escòcia

John Swinney pren possessió com a ministre principal d’Escòcia

Barcelona
ALEMANYA

La vicealcaldessa de Berlín, ferida lleu després de ser atacada en el carrer

barcelona
política

Badia (Comuns) promet posar en marxa 100 comunitats energètiques

girona
política

PSC, ERC, Junts, CUP i comuns no acceptaran els vots de l’extrema dreta

barcelona
guerra a gaza

Els Estats Units van aturar un enviament de bombes a Israel

barcelona