Política

L'altra cara de les llistes

Els més joves

Joves que sí que creuen en la política

inicis Els candidats de menys edat ocupen places recòndites de la llista electoral, però tenen la primera oportunitat universitat La majoria han seguit estudis de ciències polítiques, però no tots esperen fer-hi carrera

Els més joves de les candidatures sí que creuen en la política. Són l'excepció. Però tenen molt clar que no volen formar part de la majoria silenciosa. Estan il·lusionats i això es nota a l'hora de convocar-los per fer la sessió fotogràfica. Comencen a destacar com a polítics del futur. Els partits els veuen fusta. I els han concedit una primera oportunitat.

Però els candidats més joves se'ls ha d'anar a buscar molt endarrere en les llistes electorals. S'ho hauran de guanyar perquè la realitat és una altra. De fet, només el representant de CiU té mínimes possibilitats de sortir escollit diputat, i sempre que es confirmi una tendència a l'alça dels nacionalistes. Els altres no ho tenen ni tan sols a l'abast.

El més jove de les llistes de CiU és Roger Montañola, de 24 anys, que va en el lloc 35 per Barcelona. Només si els nacionalistes pugen vuit escons en aquesta circumscripció obtindrà l'acta de diputat. Montañola, que és el secretari general de la Unió de Joves i llicenciat en ciències polítiques, manté la confiança d'aconseguir-ho. “M'ha portat a la política un afany per canviar les coses, i més avui dia que la joventut té el problema que no es mou gaire per aquests reptes”.

Equilibri i radicals

El representant de CiU està molt convençut que Unió aporta gruix a la federació nacionalista, en l'eix nacional i també el social. “Per a mi la democràcia cristiana és un equilibri entre el liberalisme i la socialdemocràcia, que jo crec que són massa radicals cap a un extrem i l'altre”, resumeix. És un convençut del centre polític.

La candidata més jove del PSC és Alexandra Moreno, de 22 anys, que ocupa el número 53 de la candidatura. Estudia biologia cel·lular, cosa que sorprèn entre els seus companys de partit. El que es porta entre els aspirants a polítics és estudiar ciències polítiques. Moreno ja sap que òbviament no sortirà escollida diputada, i entén la seva presència com un suport personal al projecte socialista. “Estem vivint un moment d'apatia i desafecció, especialment entre els joves, i cal confiar en els que som crítics i amb ganes de canviar el món”, argumenta. Segons la primera secretària de la JSC al Vallès Occidental, que segueix la divisió clàssica de la política, “la dreta catalana i espanyola han desviat el focus cap al tema nacional, i l'han desplaçat del tema social”. I això hauria perjudicat un govern que ha fet “molta política social”.

Clara Faulí, de 21 anys, participa com a suplent en les llistes d'ERC. “Per mi és molt interessant poder anar a la candidatura, però de moment no m'han dit de fer cap míting”, reconeix sense que això li tregui la son. En el seu cas té clar que no es vol dedicar a la política professional, tot i estudiar ciències polítiques. “Jo voldria trobar una feina més tècnica o d'assessoria”. Clara Faulí va començar a entrar en política als 18 anys, i és secretària de la dona de les JERC al Baix Llobregat.

Pel PP, Elisa Bastardo, de 20 anys, va en el lloc 46 de la candidatura. Estudia gestió i administració pública. Es va ficar en política fa dos anys, seguint l'ambient familiar. “A casa meva sempre hem sigut de centredreta”. No descarta dedicar-se professionalment a la política. “Per què no? Si reuneixo els factors i les característiques que el PP necessita, em faria molta il·lusió”, diu convençuda. “La gent jove podem aportar idees noves i propostes interessants a la política”.

El candidat més jove d'ICV és Pau Planelles, que té 22 anys i és llicenciat igualment en ciències polítiques. Ocupa la plaça 31 per Barcelona, en un lloc també simbòlic. Tot i això reivindica que és fill del Pont de Suert (Alta Ribagorça) i que per aquest origen pot aportar “una visió territorial” a l'oferta dels ecosocialistes. “Demostra que volem l'equilibri territorial”. Segons Planelles, des de la joventut es poden aportar més “dosis de realisme” davant de la difícil situació econòmica, perquè és un segment molt afectat. El representant d'ICV-EUiA és el responsable de medi ambient i qüestió nacional dels Joves d'Esquerra Verda.

Finalment en el número 7 de la llista electoral de Ciutadans hi va Albert Roig, de 29 anys i informàtic de professió. “Jo estic a Ciutadans des de fa quatre anys, quan es va crear. No hi havia cap altre partit que em pogués representar, això segur”, sentencia.

Aquests són els més joves del 28-N. Alguns potser sortiran al Polònia d'aquí a uns anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA