Política

Adéu Espanya, adéu Catalunya

Vicent Sanchis i Miquel Porta Perales presenten un doble llibre que contraposa arguments a favor i en contra del sobiranisme

L'expulsió o no de la UE és un dels grans dubtes que plantejaria una hipotètica secessió

Vicent Sanchis i Miquel Porta Perales van presentar ahir un llibre original. És una defensa i una crítica al sobiranisme en un mateix volum. Les dues cares, argumentades en 60 pàgines cadascuna. La presentació a l'Ateneu Barcelonès del doble llibre, que té el títol d'Adéu Espanya, adéu Catalunya i ha estat editat per Pòrtic, es va convertir en una vibrant tertúlia.

Sanchis es va queixar que Catalunya és el país del debat permanent, que no para d'obrir carpetes sense tancar-ne mai cap. “Mirin, ara ens hem posat a discutir si som més lladres que els andalusos”, va ironitzar. Va admetre per això que Catalunya seria més adulta si fos independent, però precisant que “hi ha moltes pegues i no serà fàcil”.

Porta Perales, que és contrari a la secessió, va subratllar especialment les dificultats de l'intent. Va insistir que la Unió Europea no reconeixeria Catalunya i que per tant aquesta en quedaria exclosa, amb la qual cosa el país “podria perdre el 24% del PIB”. “Seria una reducció d'entre 29.000 i 22.000 euros de la renda per càpita dels catalans”, va calcular.

Sanchis va recordar que també hi ha economistes que indiquen el contrari. Però va concedir el dubte sobre com reaccionaria la Unió Europea. “En aquest moments, ni Déu Nostre Senyor ni el papa que recentment ens va visitar saben si Catalunya continuaria a la UE. Podria ser que sí o que no”.

Al seu entendre hauria de quedar clar que en el que no s'ha de caure és en el simplisme, i que cal maduresa. “L'endemà no estaríem al paradís, però deixaríem l'adolescència. I ja estaria bé que un nen marxi de casa als 400 anys”.

Tant el partidari de la independència com el contrari van coincidir, però, en un punt. Estan “farts” d'aquesta discussió entre Catalunya i Espanya que el catalanisme du oberta des del segle XIX. I que potser cal anar encarant alguna decisió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona