Política

De dual a real

La Catalunya per venir ha de partir del fonament d'una societat més pròspera

Les eleccions de diumenge passat van posar la base per avançar en equip, en plural. Per superar aquella Catalunya dual amb què cert relat descrivia el país com la suma de dos fronts: el rural, de CiU, i l'urbà, del PSC. Això ha quedat desmentit de nou, ara de forma més rotunda. A més, els resultats electorals demostren fals el risc de fractura social que alguns han utilitzat recurrentment com a espantall per mirar de collir vots i per blasmar objectius de país com la sobirania econòmica.

CiU guanya al Baix Llobregat, al Vallès Occidental i a la immensa majoria de les ciutats de l'Àrea Metropolitana de Barcelona. Ho fa, a més, amb un augment de la participació, captant vots dels socialistes, i amb un discurs que defensa el “dret a decidir sense límits” i el concert. L'avinentesa, doncs, és immillorable perquè –no només via CiU– s'incorpori molta més gent a l'àmbit del catalanisme.

Però, com fer-ho? La recepta haurà de contenir molts ingredients, però en síntesi, per començar: una gestió impecable de les institucions catalanes que les prestigiïn i demostrin com un major autogovern implica una millora en les condicions i vida dels catalans. Això, annex a un nou relat col·lectiu impulsat des de la màxima institució del país, que relligui aquest increment pràctic del benestar amb el discurs que el sustenta.

Prioritat màxima dels propers temps per al futur president Artur Mas, doncs? La gestió pura i dura. Restablir la salut financera de la Generalitat. Reactivar l'economia amb l'impuls d'un canvi de model productiu que prioritzi l'economia del coneixement en detriment del totxo. L'educació, amb lluita decidida contra el fracàs escolar. I mesures de regeneració democràtica i de transparència, en la línia del “Govern dels millors” que Mas no es cansa de repetir que vol fer.

La Catalunya que està per venir, si la volem sobirana, ha de partir del fonament d'una societat més pròspera. Només així podrà ser real. I això no entén de divisions entre mar o muntanya, vila o ciutat. Aquest és el gran repte de Mas. Liderar el fer pinya des del catalanisme com a síntesi de les aspiracions col·lectives.

El nou Govern haurà de començar per combatre en plural la crisi econòmica. I en aquest difícil objectiu només triomfarà si ho fa pensant en gran, amb ambició de país. De forma pragmàtica, efectiva, realista. Perquè en els propers anys ens hi juguem molt i perquè és àmpliament estesa l'ambició de fer real una Catalunya que decideixi per si sola. Així ho ha sentenciat el 28-N.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries

El PP proposa una “autopista fiscal” per pagar els impostos més baixos

figueres