Política

La negociació de la mesa obre una pugna entre el Partit Popular, i ICV i ERC

Els populars temen que un acord entre ecosocialistes i republicans els deixi fora dels òrgans del Parlament

CiU intenta que els tres partits hi entrin

La negociació de la mesa del Parlament ha obert una pugna entre el PP, d'una banda, i ICV i ERC, de l'altra, per la presència als òrgans del legislatiu català. Els resultats de les eleccions del 28-N han canviat radicalment el mapa polític i el primer lloc on és veurà és en la composició de la mesa, que es votarà dijous vinent en la constitució del nou Parlament.

Els populars, que ara són la tercera força política, temen que un acord de sotamà entre ecosocialistes i republicans acabi deixant fora dels òrgans de la cambra el seu secretari general, Jordi Cornet. El PP té, d'entrada, una de les quatre secretaries, però, com que només disposa de 18 escons, ICV i ERC podrien aconseguir-la si tots dos s'alien. Tenen 10 parlamentaris cadascun i, per tant, arribarien als 20 vots. Després, ecosocialistes i republicans es repartirien la secretaria dos anys per cada grup.

Com si volgués contrarestar aquesta discussió, el PP tiba la corda cap a la seva banda i en públic reivindica una de les dues vicepresidències.

CiU és del parer que tant el PP com ICV i ERC estiguin representades a la mesa i que, per tant, s'iniciï la legislatura amb un tarannà dialogant amb tots els grups. I per això avui els negociadors nacionalistes Felip Puig i Josep Maria Pelegrí continuaran mantenint converses amb ICV i ERC. A hores d'ara no hi ha cap conclusió definitiva respecte de les secretaries, a dos dies de la constitució del nou legislatiu. El mateix Pelegrí admetia ahir que “no hi ha res tancat”, si bé d'entrada CiU és partidària de mantenir el que li toca pel nombre d'escons: la presidència, que recaurà en Núria de Gispert, una vicepresidència i dues secretaries. La presidència de De Gispert està garantida i també estan clares les vicepresidències. Una anirà al convergent Lluís Corominas i l'altra al socialista Higini Clotas.

ICV i ERC voldrien que CiU els cedís una de les seves secretaries, possibilitat que aleshores deixaria intacta la que correspon en principi al PP. Però el problema és que, si els nacionalistes fan aquest pas, perden la majoria absoluta que tenen a la futura mesa. Només seria possible l'acord amb un pacte firmat per ICV i ERC pel qual no votaran contra Núria de Gispert en les deliberacions de la mesa, seguint una pràctica que també s'aplica al Congrés dels Diputats.

ICV va prometre ahir a CiU que, si els cedeixen una secretaria en l'òrgan de govern del Parlament, no s'aprofitaran de la seva presència per fer-los perdre votacions. En una roda de premsa, la portaveu d'ICV, Laia Ortiz, es va mostrar fins i tot disposada a posar per escrit aquest compromís de no aprofitar-se de la plaça.

4
secretaries hi ha en discussió: una és per a Montserrat Tura (PSC), una altra tocaria a Jordi Cornet (PP).
1
presidència tindrà el Parlament, que correspondrà a la socialcristiana Núria de Gispert.
2
vicepresidències tindrà també el legislatiu: seran per a Lluís Corominas (CiU) i Higini Clotas (PSC).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Rússia colpeja la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió