Política

El feu socialista, en disputa

Les municipals són la prova de foc per al PSC al Baix Llobregat, després del càstig imposat pels electors en les eleccions al Parlament

La resta de partits esperen esgarrapar vots i aconseguir més presència als ajuntaments grans dirigits pels socialistes

Les grans ciutats seran la clau per definir si el roig es manté com el color de la comarca

El Baix Llobregat va castigar amb duresa els socialistes en les darreres eleccions al Parlament, amb la pèrdua d'un 12% dels vots i situant-los darrere de CiU. Les municipals seran la prova de foc per a la formació que governa en disset dels trenta municipis, en ciutats de més de 50.000 habitants com ara Cornellà, Castelldefels, Viladecans i Sant Boi. El primer secretari del PSC a la comarca i alcalde de Cornellà, Antoni Balmón, confia en “la proximitat, la credibilitat i la solidesa” dels candidats i del projecte socialista per mantenir l'històric feu. La resta de partits, però, preveuen canvis i esperen esgarrapar vots per tenir més presència a la comarca. ICV confia a créixer i a ser clau per a la configuració de diversos governs municipals, segons el seu president comarcal, Arnau Funes. Els convergents volen aprofitar l'embranzida de les eleccions al Parlament i fer un salt quantitatiu i qualitatiu als municipis més grans, i a la vegada, mantenir la confiança rebuda el 2007 en ciutats com ara Martorell i Olesa de Montserrat. Els populars, segons el seu president comarcal, Lluís Ortega, es plantegen fer forat en una comarca que fins ara no els ha donat cap suport majoritari, i ERC confia que mantindrà les alcaldies que ja té a la part central de la comarca i que creixerà a les grans ciutats. De fet, en aquestes localitats s'obriran els principals fronts electorals, i seran la clau per definir si el roig torna a ser el color polític de la comarca.

La crisi serà un altre factor a tenir en compte en els resultats, en una regió industrial que té una taxa d'atur d'un 14,3%, segons l'Observatori del Consell Comarcal, i un nivell de renda de 14.700 euros per habitant, deu punts inferior a la mitjana catalana, segons les darreres dades publicades per l'Institut d'Estadística de Catalunya. La gestió del govern de Rodríguez Zapatero també pot influir en una comarca que va registrar en les darreres eleccions municipals del 2007 l'abstenció més alta des del restabliment de la democràcia. Tots els partits, però, esperen mobilitzar la població basant-se en el factor de proximitat.

En les eleccions municipals del 2003, els socialistes aconseguien els millors resultats a la comarca, amb 218 regidors. Quatre anys després revalidaven la confiança dels electors i es consolidaven superant els 210 regidors, cosa que els va donar disset alcaldies: Abrera, Castelldefels, Cervelló, Collbató, Cornellà, Esparreguera, Esplugues, Gavà, Sant Andreu de la Barca, Sant Boi de Llobregat, Sant Esteve Sesrovires, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts, Viladecans i Castellví de Rosanes, i presència en totsels altres ajuntaments. Convergència i Iniciativa encapçalen deu ajuntaments, cinc cada formació. En concret, ICV governa a Begues, el Prat de Llobregat, la Palma de Cervelló, Molins de Rei i Santa Coloma de Cervelló; i CiU té alcaldes a Martorell, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Climent de Llobregat i Vallirana.

Els municipis

Una de les incògnites que es coneixeran el 22 de maig serà si el PSC manté l'alcaldia de Sant Feliu, la capital de la comarca, després de la marxa de Juan Antonio Vázquez, a mitjan de desembre, que va ser substituït per la llavors regidora d'Hisenda i Cultura, Lourdes Borrell. Iniciativa veu ara una porta oberta al canvi i a la recuperació de l'alcaldia que van perdre l'any 2003 a causa d'un pacte de govern. El canvi d'alcalde també pot afectar a Castelldefels. Joan Sau és el cap visible del govern municipal des del març del 2009, quan va substituir Antonio Padilla, que era alcalde des del 2002. En aquest cas, el 2007 els socialistes van aconseguir nou regidors, el que els va obligar a pactar amb CiU, que va obtenir quatre regidors, i amb ICV, que va obtenir-ne tres per formar un govern de majoria. El PP va quedar com la segona força, amb cinc regidors.

A banda de recuperar Sant Feliu de Llobregat, per als ecosocialistes és clau mantenir l'alcaldia de Molins de Rei. L'any 2007 es va reeditar el pacte de govern entre ICV, ERC i CiU, amb Ivan Arcas –d'Iniciativa– al capdavant. Els socialistes esperen obtenir uns bons resultats a la ciutat. Els ecosocialistes, a més, tornen a confiar en Lluís Tejedor, alcalde del Prat de Llobregat des de l'any 1982, per tornar a encapçalar l'equip de govern del municipi. ICV té com a objectiu ser la primera força a altres municipis com ara Santa Coloma de Cervelló, Pallejà, Esparreguera i Begues i, a més, segons Arnau Funes, “ser clau per formar govern a municipis més grans”, on esperen que es trenquin les majories absolutes de ciutats com Cornellà.

CiU es planteja aquestes eleccions amb optimisme. Segons Pep Llop, el president comarcal al Baix Llobregat, “la posició de sortida ara és millor que en les darreres eleccions”, perquè s'ha produït un canvi generacional a la comarca pel “cansament” que suposa molts anys de govern socialista i per l'embranzida de les eleccions autonòmiques. Martorell és clau, pels convergents. Van recuperar l'alcaldia el 2007 amb 12 regidors, lluny dels cinc del PSC.

ERC va fer un salt a la comarca l'any 2003: van passar de 13 a 45 regidors. L'objectiu de la formació, que també ha estat castigada en les darreres autonòmiques, és consolidar els 55 regidors que tenen actualment –sobretot a municipis de la part del centre-nord– i fer-se un forat en els municipis grans, situats a la part sud. El president comarcal d'Esquerra, Jordi Milà, explica que ja s'està actuant en els pobles de més de 30.000 habitants per fer-se més forts. ERC dirigeix ara Torrelles de Llobregat, Corbera de Llobregat i el Papiol.

“Creiem que la ciutadania veu que el PP és millor gestor en situació de crisi que els partits d'esquerres”, afirma Lluís Ortega. Els populars, que van aconseguir 41 regidors el 2007, esperen obtenir millors resultats a Castelldefels, Cornellà, Esplugues, Viladecans, el Prat, Gavà i Sant Boi.

En les darreres eleccions, Ciutadans va entrar al Baix Llobregat amb cinc regidors a Castelldefels, Sant Boi de Llobregat, Viladecans, Gavà i Sant Andreu de la Barca.

216
regidors
són del PSC-PM.
95
regidors,
d'ICV-EPM.
93
regidors,
de CiU.
55
regidors,
d'ERC-AM.
41
regidors,
del PP.
29
regidors
són independents.
5
regidors,
de Ciutadans.
2
regidors,
d'altres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona
política

Denuncien que el govern genera més de 262.000 d’euros sense autorització

Saus
guerra a europa

La Creu Roja confirma la mort de tres dels seus empleats en un atac a Donetsk

barcelona

Ripoll multa dues persones més per penjar el cartell vetat de la festa major

ripoll
guerra a europa

Rússia llança una contraofensiva a la regió de Kursk

barcelona
estat espanyol

L’Audiència de Madrid reclama a Peinado tota la causa contra Begoña Gómez

Barcelona
judicial

El Defensor del Poble no recorrerà la llei d’amnistia

barcelona
guerra a gaza

Sis treballadors de l’ONU entre els 18 morts en l'atac israelià a una escola

barcelona
judicial

Europa dóna per rebudes les dues qüestions prejudicials sobre l’amnistia

barcelona