Política

Un terç dels veïns de Gràcia voten sobre la independència

La marató de 24 hores de recollida anticipada de vots va mobilitzar més de 300 voluntaris distribuïts en 30 meses

Els organitzadors ho van valorar com “un èxit sense pal·liatius”

“Aquestes dades són un somni en construcció, que ens genera alhora una sensació de vertigen i contenció”. D'aquesta manera va definir ahir al vespre el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, els resultats de la participació en la consulta per la independència celebrada al barri de la Vila de Gràcia de Barcelona. En total es van emetre 13.181 vots, fet que representa un 33,57% de participació sobre el cens del barri. D'aquests, 830 vots van ser efectuats per barcelonins d'altres punts de la ciutat. La consulta sobre la independència a la Vila de Gràcia va mobilitzar més de 300 voluntaris, dins d'una marató de 24 hores entre dissabte i diumenge, amb 30 meses electorals repartides per diversos punts de la vila. Tan pel que fa a la participació com per tal com va transcórrer aquesta marató, l'organització no va dubtar en qualificar-ho com “un èxit sense pal·liatius”. “Aquest és un dels punts culminants pel que fa a les consultes i és un moment dolç”, es refermava Bosch, que va recalcar la “important participació” assolida.

Comparatives

Amb les xifres del referèndum gracienc, els organitzadors van establir algunes comparacions. Prenent com a referent les darreres eleccions al Parlament de Catalunya, els vots obtinguts en la consulta equivalen a la suma conjunta de vots obtinguts pels dos partits més grans, CiU i el PSC. La consulta també va triplicar la suma total de vots dels partits declarats independentistes, com serien ERC, SI i Rcat. Finalment, i coincidint en el temps i l'actualitat informativa, els vots emesos a Gràcia van multiplicar per quatre els vots que va obtenir Jordi Hereu per ser alcaldable de Barcelona pel PSC.

Segons l'organització, aquest èxit es podria explicar per la quantitat de vots del “no”, poc habituals en consultes d'altres poblacions, una quantitat que s'estimava prou alta perquè es van haver de reposar diverses vegades les piles del “no”. L'escrutini dels vots no es farà fins al 10 d'abril, quan es faci la consulta general a tot Barcelona.

Pel que fa als fluxos de participació, la representant de Gràcia Decideix, Carla Carbonell, va assegurar que un dels moments de màxima concurrència va ser precisament dissabte a la nit, ja que les meses van estar obertes fins les 2 de la matinada. “La pluja ens va fer una mica la guitza, però el dissabte al matí també va ser molt bo”, va manifestar. En aquest sentit, la portaveu de Gràcia Decideix també va comentar, a tall d'anècdota, que “el dissabte moltes meses van haver de tancar més tard de les dues de la matinada perquè la gent pogués dipositar el seu vot, i això s'ha d'agrair als voluntaris de la consulta”.

LA XIFRA

13.381
ciutadans
van emetre el seu vot, xifra que representa més d'un 33% del total del cens del barri de Gràcia.

LA FRASE

Les dades són un somni en construcció, que ens genera alhora una sensació de vertigen i contenció
Alfred Bosch
portaveu de barcelona decideix


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona