Portugal

Portugal desencalla el Tractat de Lisboa

Després que la presidència de torn alemanya de la UE hagués impulsat una solució al punt mort en què es trobava la Constitució Europea, Portugal va agafar-ne el relleu l'1 de juliol del 2007. La seva presidència semestral es va centrar a aconseguir un tractat que substituís la fracassada Carta Magna europea –els ciutadans d'Holanda i de l'Estat francès havien votat «no» en referèndum el 2005– i que fos acceptada per tots els estats membres amb l'objectiu d'agilitar el funcionament de les institucions comunitàries després de l'ampliació.

Després de dures negociacions, el 13 de desembre del mateix any els líder de la UE van firmar a Lisboa en una cerimònia solemne el nou Tractat de reforma, en el qual es van eliminar les denominacions i apartats conflictius inclosos en el projecte de Constitució.

El text, anomenat Tractat de Lisboa, va tornar a topar amb el mateix escull. Els ciutadans d'Irlanda hi van votar en contra en un referèndum. Aquest fet va provocar que els presidents de Polònia i la República Txeca es neguessin a ratificar el tractat. Malgrat el tràmit parlamentari a la República Txeca, un grup de crítics del partit del fins fa poc primer ministre Mirek Topolanek ha plantejat presentar un nou recurs davant el Tribunal Constitucional, que ja va dictaminar que el Tractat no és incompatible amb la legislació txeca.

A banda d'aquests dos països, el president d'Alemanya, que va firmar la llei de ratificació, no ha firmat l'instrument de ratificació, i no ho farà fins que el Tribunal Constitucional Federal es pronunciï sobre la incompatibilitat del tractat amb la Constitució alemanya.

Així, el gran èxit de la presidència portuguesa ha quedat deslluït, i el Tractat de Lisboa també sembla condemnat al fracàs.

El primer ministre portuguès, el socialista José Sócrates, que va guanyar les eleccions del febrer del 2005 i cohabita amb el conservador Aníbal Cavaco Silva, que va guanyar les presidencials portugueses un any després, també ha d'afrontar la crisi econòmica que des de fa anys es viu al país. Fa dos mesos, unes 200.000 persones es van manifestar, en la protesta més gran feta al país, contra el govern i la crisi capitalista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona