Política

La renovació és la clau

Sis partits concorren a les eleccions, però només el convergent Juli Gendrau repeteix com a cap de llista. El relleu al capdavant del PSC té com a objectiu arrabassar l'alcaldia a CiU, i ERC vol remuntar els resultats del 2007

Sis paperetes són les que hi haurà perquè els berguedans puguin triar-ne una el 22 de maig per dipositar a l'urna: la de CiU –que governa en minoria–, PSC, CUP, ERC, ICV i PP. Els sis partits van presentar-se a les eleccions del 2007 però, quatre anys després, només el convergent Juli Gendrau repeteix com a candidat. Vol revalidar l'alcaldia recuperada en la darrera contesa electoral de mans del PSC de l'històric Ramon Camps, que havia pactat amb ERC. En el cas de socialistes i republicans, la renovació obeeix als resultats obtinguts el 2007, que van evidenciar el desencís dels ciutadans amb els dos socis de govern. El PSC –que va guanyar per primera vegada l'alcaldia el 2003– va baixar de set a sis regidors, mentre que ERC va passar de tenir tres representants a quedar només amb un.

Les eleccions celebrades fa quatre anys van donar set regidors a la federació nacionalista, que va assumir el repte de governar en minoria amb Juli Gendrau al capdavant. L'alcalde –que lidera la candidatura de CiU per segona vegada– sap que aquesta situació suposa un “sobreesforç” i, per això, els convergents aspiren a consolidar el seu govern. Durant aquest mandat, han trobat el suport de la CUP, que va presentar-se per primera vegada el 2007, va obtenir dos representants i es va convertir en la tercera força. La regidora Anna M. Guijarro agafa el relleu de Natxo Romero al capdavant de la candidatura, amb l'aval d'haver fet una “oposició constructiva” i l'esperança que la CUP creixi a Berga. “La nostra línia ha sigut no bloquejar el govern, sinó incidir en la gestió del dia a dia estudiant proposta a proposta”, afirma.

El principal grup de l'oposició, el PSC, ha renovat la seva candidatura, procés que va començar el 2008, quan Camps va decidir plegar després de 25 anys de dedicació al partit. Els socialistes aposten per Encarna Sánchez, número dos de l'històric dirigent, en la cursa cap a l'alcaldia. La candidata s'ha mostrat crítica amb el govern, a qui ha retret la falta de voluntat per tirar endavant projectes com la nova escola bressol o el nou institut. A ERC,
Mònica Grandia relleva com a alcaldable Josep Xoy, que havia format part dels dos governs anteriors de Berga i va abandonar la primera
línia de la política davant dels mals resultats obtinguts fa quatre anys. Els republicans confien a obtenir
el segon regidor i aposten pel consens. “Volem participar de les decisions que es prenguin a l'ajuntament i lamentem que CiU ens hagi menystingut en aquest sentit”,
conclou Grandia.

El repte d'ICV-EUiA, amb Josep Antoni Hernández al capdavant, serà fer-se un lloc al consistori, on els ecosocialistes van obtenir representació per últim cop el 1983, amb l'aleshores PSUC. “Som optimistes i pensem que tenim un equip capaç de sortir escollit”, explica Hernández. La situació del PP és més peculiar. L'alcaldable del 2007, Josep Saña, va ser expulsat del partit al principi del mandat, va situar-se com a regidor no adscrit i va deixar el PP sense veu al consistori. El president del partit al Berguedà, Joan Antoni López, encapçala ara la llista amb un objectiu ben definit: “Volem recuperar el regidor que teníem i aspirem a obtenir-ne un segon”.

LES CLAUS
Deute.
Un dels maldecaps del govern ha estat el deute de 5,8 milions que l'ajuntament té amb empreses proveïdores. El consistori ha rebut un préstec d'1,5 milions de l'Institut Català de Finances i està pendent de cobrar 4,5 milions d'ajuts d'altres administracions, però l'oposició retreu a l'equip de govern que hi ha una part important de proveïdors que fa anys que no cobren i que encara no tenen clar ni quan ni com rebran els diners.
Pactes.
ICV-EUiA va plantejar al PSC, ERC i la CUP formar una candidatura unitària d'esquerres que no va fructificar, fet que dificultarà les majories. ERC i la CUP ja han deixat clar que no pactaran amb cap partit per formar govern.
Abstenció.
Caldrà veure com responen els electors, tenint en compte que les eleccions municipals del 2007 a Berga van tenir l'índex de participació més baix de tota la democràcia (un 56,42%) i el percentatge més alt de vots en blanc (el 5,35% dels vots emesos).
Juli Gendrau
CiU
Alcalde des de fa quatre anys, aposta per la promoció econòmica de la ciutat.
Mònica Grandia
ERC
Aconseguir estudis universitaris i millorar la mobilitat, entre les prioritats.
Josep Antoni Hernández
ICV-EUiA
Vol impulsar l'economia verda i que es pagui un gerent amb part del sou de l'alcalde.
Joan Antoni López
PP
Aposta per sanejar els comptes municipals i millorar les comunicacions.
Encarna Sánchez
PSC
Proposa millorar la gestió econòmica i donar a conèixer Berga a l'exterior.
Anna Maria Guijarro
CUP
La democràcia participativa, la crisi i les energies renovables, eixos del programa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
amnistia

La cúpula fiscal es reuneix dimarts per decidir sobre l’aplicació de l’amnistia

barcelona
Política

Sánchez vol un nou finançament autonòmic amb un model “singular” per a Catalunya

barcelona
guerra a gaza

L’exèrcit israelià anuncia “pauses humanitàries” al sud de la Franja i Netanyahu ho desautoritza

barcelona
europa

Intercanvi de presoners entre Suècia i l’Iran

barcelona
iran

París, Londres i Berlín denuncien que Teheran intensifica el seu programa nuclear

barcelona
europa

Milers de persones surten als carrers contra l’extrema dreta a l’Estat francès

barcelona
guerra a gaza

Vuit soldats israelians moren en una explosió a Rafah

barcelona
Religió

La diòcesi de Terrassa celebra el vintè aniversari

Barcelona
unió europa

La UE iniciarà negociacions d’adhesió amb Ucraïna i Moldàvia

barcelona