Política

Una acció de govern a punt per a l'examen

Independents de Sils, que governa en minoria, té el repte de demostrar la seva acció de govern a l'hora d'enfrontar-se a CiU –que aspira a guanyar terreny– i la resta de formacions

Sils afronta aquestes eleccions amb la incògnita de com es valorarà el treball fet per Independents de Sils (IDS-PSC-PM), que ha governat, en minoria, aquests darrers quatre anys. De feina, n'han fet. Per això, CiU, que fins al 2007 havia estat la formació predominant, afronta el repte que pot representar el treball fet per IDS. Un govern que, en minoria, ha culminat el POUM i, així, ha deixat enrere les normes subsidiàries que, fins fa ben poc, ajudaven a dibuixar el perfil urbanístic del municipi.

I no ha estat fàcil. Ara fa quatre anys, Independents de Sils arribava a l'alcaldia després que la federació nacionalista hagués dominat clarament des de feia dècades. El 1979 i el 1983, CiU va ser l'única candidatura que es va presentar. El 1987, però, es va obrir un període nou amb la candidatura d'Independents de Sils. I, des de llavors, si alguna cosa ha caracteritzat Sils, és la tradició en aquest sentit: Acord Municipal per Sils, Unió de Ciutadans per Sils i, en aquestes eleccions, Units per Sils en són tres exemples més. Tot i això, durant dues dècades, no es va destronar CiU del seu paper predominant.

Però tot va canviar el 2007. Finalment, Independents de Sils va aconseguir quatre regidors, i la federació nacionalista va experimentar una notable davallada: va passar de set a tres. Només un regidor més que Acord Municipal per Sils (2) i ICV (2), que va entrar per primera vegada al consistori. Els independents, com que no van aconseguir un pacte dels partits d'esquerres, van aconseguir governar en minoria.

Minoria i POUM

CiU havia iniciat durant la seva darrera etapa al govern la confecció del pla d'ordenació urbana municipal (POUM), que havia de dotar el municipi d'una potent eina urbanística. Des del 1985, l'ordenació urbanística de Sils es feia amb normes subsidiàries. Però CiU no el va poder aprovar. I Independents de Sils, un cop va assolir l'alcaldia, va aprofitar el moment per revisar-lo, i amb lupa. D'alguna manera, la gestió del POUM ja havia marcat els resultats del 2007, o hi havia influït. Independents de Sils va fer una segona exposició pública i es va optar per replantejar totalment el projecte, que afectava la reordenació del carrer Mallorquines, el qual, tot s'ha de dir, ja havia afegit llenya al foc i havia generat polèmica.

Ara mateix, la principal clau de l'anàlisi és valorar la capacitat que tindrà Independents de Sils de fer valer la seva acció de govern. La col·locació de gespa artificial, un gimnàs municipal o la rehabilitació de l'antiga escola com a centre cívic són alguns dels temes a tenir en compte. Això i les intervencions que s'han dut a terme aquests darrers anys en matèria d'ensenyament. Poques variables hi ha, doncs, a banda dels pactes: CiU ha de completar la seva travessia del desert o remuntar; ICV té el repte de consolidar els seus regidors, igual que Acord Municipal per Sils. I Units per Sils, la novetat, té le repte d'entrar.

Tradició independent
Sils és un municipi en què les candidatures independents han estat un actiu social molt important. Al marge dels motius pels quals s'han presentat, han anat fent-se lloc. La prova és que una nova formació independent ha entrat en el terreny polític. Units per Sils té el repte de fer-se lloc en aquest escenari.
LES CLAUS
Valoració.
A ningú se li escapa que la principal clau és la valoració d'Independents de Sils que farà la ciutadania. Després de 20 anys de treball ardu a l'oposició, i un cop trencada l'hegemonia de CiU, hauran de convèncer de la seva gestió. Temes com ara el nou POUM, ben segur, també seran un argument a tenir en compte.
Martí Nogué
Independents de Sils -PSC -PM
Aquesta formació, després de 20 anys a l'oposició, va trencar amb el domini de CiU, i ara passarà l'examen de la seva acció de govern.
Àlex Sierra
CiU
El treball de Sierra és recuperar terreny per a la federació nacionalista. Com a cap de llista nou, haurà de demostrar la seva capacitat de liderar novament el municipi.
Maria Josep López Dolcet
Acord Municipal per Sils -AM
Tenen el repte, després d'assolir dos regidors, de consolidar-se.
Albert Miralles
ICV -EUiA
Les eleccions passades, ICV va fer-se lloc amb dos regidors.
Jordi Jaldón
PP
El PP presenta candidatura un altre cop. I ho fa per tercera vegada consecutiva. Mai no ha aconseguit regidor.
Marga Montes
Units per Sils
Formació deslligada de la resta de partits, haurà de convèncer de la seva força enmig de propostes, ara per ara, predominants.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona