L'estrella és un tren

ERC reivindica el seu impuls al corredor mediterrani per sobre de Tremosa, Montilla i Camps

Entre Alacant i Perpinyà passen prop del 60% de les mercaderies per a l'exportació de tot l'Estat. L'autopista del Mediterrani és la que té més trànsit a la península: 8.000 camions hi circulen al dia. Aquesta realitat, però, té, en paraules del vicepresident, Josep-Lluís Carod-Rovira, «unes infraestructures impròpies». Tots els partits polítics catalans (i valencians), des de l'ERC de Joan Puigcercós fins al PP de Francisco Camps, estan d'acord a impulsar un corredor euromediterrani per connectar els Països Catalans amb una línia de tren imaginària provinent d'Algesires i amb última estació a Estocolm.

Tot i (o a causa de) el consens, aquest tren s'ha convertit en un dels debats estel·lars de la campanya a les europees. ERC i el seu cap de cartell, Oriol Junqueras, van comprometre's ahir a impulsar el projecte a la UE i, de passada, van reivindicar-se com els pares de la idea per sobre de CiU, el PSC i el PP. Tots, però, es disputen el lideratge simbòlic de la idea. Els presidents Camps i Montilla, reunits el 13 de maig a València, van reclamar la necessitat d'impulsar la iniciativa i d'obtenir el suport del govern espanyol. Tanmateix, el candidat a les europees de CiU, Ramon Tremosa, que treu la demanda del corredor quasi diàriament en els seus mítings de campanya, va dir fa una setmana que cap dels dos presidents té força de pressió a Madrid davant «les cúpules» del PSOE i el PP.

Des d'ERC asseguren que fa anys que reclamen al Congrés i al Parlament «la urgència» d'un corredor mediterrani ferroviari. En un acte a les antigues Drassanes de Barcelona, Oriol Junqueras va defensar ahir que la construcció d'una via d'amplada europea per a mercaderies és ara la inversió més «rellevant» en infraestructures als Països Catalans. Carod-Rovira va afegir-hi que Catalunya necessita el suport de la UE a aquest projecte perquè, segons va assegurar, el govern espanyol escombra «sempre cap a Madrid» i oblida la importància del Mediterrani.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona