Política

El ‘yin-yang' municipal d'Esquerra

El fracàs d'ERC a les grans ciutats emmascara els bons resultats que ha aconseguit en municipis més petits

Els republicans queden primera o segona força en unes 300 localitats

Solsona, Sant Vicenç dels Horts i Montblanc en són alguns exemples

Oriol Junqueras podria ser l'alcalde més important que tindrà
ERC en aquesta legislatura

Abans de començar la campanya electoral de les municipals, Esquerra tenia clar que s'hi jugava les garrofes i la seva credibilitat a les grans ciutats, sobretot a les quatre capitals de demarcació. Els assessors sabien que aquests nuclis i d'altres de gran volum del cinturó metropolità marcarien els bioritmes de la formació, i els municipis més petits, allà on realment ERC té força, quedarien en un segon pla.

I els resultats finals han estat decebedors. Els republicans han experimentat un descens generalitzat a tot el país –prop de 77.000 vots menys que el 2007–, però el que més mal els ha fet és que han perdut la representació a Girona, Tarragona i Lleida, un panorama que mai no s'haurien imaginat ni en el pitjor dels seus malsons. Lleida sí que entrava en aquesta hipòtesi més pessimista, perquè els pronòstics ja no eren esperançadors, però Tarragona i Girona, no. A Barcelona, la situació tampoc no convida a l'optimisme. La coalició Unitat per Barcelona, formada per ERC, Reagrupament i Democràcia Catalana, ha vist reduït a la meitat el nombre de regidors. Ciutats com ara Badalona, Blanes, Sant Adrià del Besòs, l'Hospitalet o Mataró també han sumat un zero.

Conscients que els resultats són “pèssims”, la direcció republicana també intenta veure el got mig ple, i recorda que continuen sent la tercera força pel que fa a nombre de regidors –1.384–. I és aquí on destaquen els municipis més petits. És per això que emfatitzen que han aconseguit ser la primera o la segona força en prop de 300 poblacions catalanes. La més important, però, amb prou feines arriba als 30.000 habitants. És Sant Vicenç dels Horts, on l'eurodiputat Oriol Junqueras es perfila com a pròxim alcalde amb una possible entesa amb CiU i Iniciativa.

En aquest apartat de bones notícies també s'han d'incloure l'alcaldia de Manlleu –tot i que Pere Prat ha perdut la majoria absoluta– i les de dues capitals de comarca: Montblanc, amb Josep Andreu, i Solsona, amb David Rodríguez. La irrupció d'aquest últim batlle ha estat una de les sorpreses del 22-M. Rodríguez es va haver de posar al capdavant de l'Ajuntament després de la mort del que aleshores era l'alcalde, Xavier Jounou, el gener de l'any passat, i en pocs mesos s'ha guanyat la confiança dels electors i ha aconseguit majoria absoluta –fins ara hi havia un tripartit al govern.

I la tercera capital de comarca en què Esquerra ha quedat en primera posició és la Bisbal d'Empordà, amb l'alcalde Lluís Sais. Aquí la tessitura és més enrevessada, perquè ERC i el PSC empaten amb sis regidors. Altres llocs destacats amb color republicà són Caldes de Montbui, Deltebre i Alcanar.

Però la clatellada electoral que ha rebut la formació de Joan Puigcercós també ha tocat de ple en alguns ajuntaments que eren un feu històric dels republicans. En serien dos exemples clars les Borges Blanques i Ripoll.

Veient tot aquest context, algunes veus del partit ja demanen que en la nova executiva nacional, que s'escollirà en el congrés extraordinari, hi hagi més presència del món local i, així, es pugui visualitzar aquesta força municipalista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona