Política

Canvi d'escenari

La pèrdua de pes del PSC a la comarca dibuixa un nou mapa amb alcaldies més repartides entre socialistes, ecosocialistes i convergents

El PP fa forat amb un primer alcalde a Castelldefels i ERC cau

Les eleccions del 22 de maig han dibuixat un nou mapa polític al Baix Llobregat. El PSC es manté com la força més votada a la comarca, però ha passat de disset a tretze alcaldies. Ha perdut ciutats importants com ara Castelldefels i Sant Feliu de Llobregat, malgrat que, a la vegada, manté la majoria absoluta a Cornellà i Sant Joan Despí. La pèrdua de vots s'ha traduït, a més, en diverses majories simples, com és el cas d'Esplugues, Gavà i Viladecans, i en la possibilitat de pactes de govern amb altres formacions. Aquest és el cas de Sant Boi de Llobregat, on ja s'ha tancat l'acord amb ICV-EUiA.

Els ecosocialistes, tot i no obtenir les deu alcaldies a què aspiraven i ser la tercera força política de la comarca, fan un balanç positiu de les eleccions. “Tenim set alcaldies [tres com a ICV i quatre amb diferents formacions locals] i formem part de gairebé tots els governs gràcies als pactes. Hem mantingut vots i hem augmentat en nombre de regidors”, comenta el president comarcal, Arnau Funes. ICV-EUiA manté el Prat de Llobregat, una alcaldia històrica, recupera Sant Feliu de Llobregat –gràcies a un pacte amb CiU– i perd Molins de Rei, ara a les mans d'una coalició formada pel PSC i CiU. Com explica el president comarcal de CiU, Pep Llop, al Baix Llobregat “s'han fet pactes de tota mena que s'han de llegir en clau local”. Per Llop, els convergents s'han fet un forat al feu socialista. Són la segona força política, han passat de 93 a 115 regidors i tindran vuit alcaldies, de les quals tres seran compartides: Collbató, Molins de Rei i Corbera. CiU viu al Baix Llobregat “l'inici d'un procés de canvi de tendència que s'ha de saber gestionar i visualitzar”, segons Llop. Els convergents mantenen la majoria absoluta a Martorell –on continua Salvador Esteve–, però han perdut una alcaldia històrica, la de Vallirana, i Olesa de Montserrat. A la primera, han guanyat les eleccions els socialistes i, a la segona, el Bloc Olesà, que governarà en minoria.

Segons Funes, els resultats de la comarca mostren com el malestar ciutadà, o “la indignació”, ha anat a parar a un vot de dretes o a organitzacions més locals, en el cas del vot d'esquerra. Aquesta seria una possible explicació de l'entrada de formacions com ara Plataforma per Catalunya, que té representació en sis poblacions: Abrera, Sant Boi de Llobregat, Sant Andreu de la Barca, Esparreguera, Olesa de Montserrat i Viladecans.

Els grups locals tenen més presència al nord del Baix Llobregat. Així, Salvador Prat governarà a Olesa de Montserrat com a cap de llista del Bloc Olesà. A Castellví de Rosanes, Independents per Castellví de Rosanes (Incas-PM) torna a dirigir la ciutat i al Papiol ho farà Junts pel Papiol.

LA FRASE

Al Baix Llobregat s'han fet pactes de tota mena que s'han de llegir en clau local
Pep Llop
President comarcal de CiU al Baix Llobregat

LA XIFRA

13
alcaldies
pertanyen al PSC. En les eleccions del 2007 en van obtenir 17. Mantenen la majoria absoluta a dues ciutats.

Una alcaldia per al PP i una per a ERC

Castelldefels és el primer municipi del Baix Llobregat governat pel PP. Els populars han posat fi a 32 anys de govern socialista a la ciutat i han apostat per governar, de moment, en minoria. El PP, que abans tenia una presència testimonial en molts ajuntaments de la comarca, ha crescut, majoritàriament, en nombre de regidors. Ha passat, per exemple, de tres a cinc regidors a Cornellà, de quatre a sis al Prat de Llobregat i de tres a cinc a Sant Boi de Llobregat.

ERC, en canvi, ha experimentat una davallada important a la comarca, com assumeix el president comarcal, Jordi Milà. Defensa la feina feta pels candidats de la formació i afirma que hi ha diferents factors que han provocat la pèrdua de vots. En concret, apunta a la crisi econòmica, l'aparició de Solidaritat –que ha dividit el vot independentista– i la dinàmica de vot que ja van tenir en les darreres catalanes. Sant Vicenç dels Horts és l'únic municipi que ERC dirigirà els pròxims quatre anys gràcies al pacte entre Junts per Sant Vicenç (ERC-Vicentins pel Canvi), ICV-EUiA i CiU. L'alcalde és Oriol Junqueras. Els independentistes han perdut Corbera de Llobregat, Torrelles i el Papiol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona