Política

Els nous ajuntaments

Puigdemont serà finalment des d'avui alcalde de Girona

El TC desestima el recurs d'ERC i la deixa sense representació al consistori gironí, i confirma els tres regidors de la CUP

CiU obtindrà una alcaldia que ha estat socialista durant 32 anys

El nou consistori de l'Ajuntament de Girona es constituirà finalment avui amb vint dies de retard respecte a la constitució de la resta de municipis de les comarques gironines. El plenari, que es farà a la una del migdia i que nomenarà Carles Puigdemont nou alcalde, trencarà una dinàmica que ha fet que aquest càrrec, els últims 32 anys i des de la recuperació de la democràcia, l'hagi tingut sempre el PSC.

Puigdemont serà així el tercer alcalde des de la recuperació democràtica, després dels 23 anys de Joaquim Nadal i els nou anys i mig d'Anna Pagans, que avui traspassarà la vara d'alcalde al líder nacionalista. El canvi que durant la campanya va reivindicar CiU va arrelar entre la ciutadania, que li va donar un suport majoritari que li va permetre obtenir els 10 regidors que ara li serviran per obtenir el govern en minoria de la ciutat. Ahir, els regidors del grup municipal van fer l'última trobada abans que entrin els nous i passin a governar l'Ajuntament de la capital gironina.

El PSC es quedarà a l'oposició amb els set regidors que va obtenir i amb Pia Bosch com a cap de llista, mentre que el Partit Popular, amb Concepció Veray, passa a ser la tercera força amb tres regidors, el mateix nombre que la CUP, que apareix per primer cop al consistori. La cinquena força amb representació serà ICV-EUiA, amb dos regidors, un menys dels que tenia.

Sense ERC al ple

El Tribunal Constitucional (TC) va tancar finalment el llarg litigi d'ERC per intentar obtenir representació en el ple de Girona i va desestimar el recurs d'empara que havien presentat els republicans, la qual cosa confirma els tres regidors de la CUP. En un comunicat, ERC considera que el TC “s'inhibeix” en el cas i reitera que el tribunal espanyol pren aquesta decisió, “tot i que la Junta Electoral Central i el TSJC van admetre errors en tot el procés”. Els republicans donen per tancat el cas i defensen que han actuat “en defensa dels drets dels seus més de 1.600 votants”.

Per la seva banda, la CUP va mostrar la seva satisfacció per la decisió i el seu portaveu, Jordi Navarro, va recordar que “per sisena vegada una instància judicial” referma els tres regidors obtinguts a les urnes. Així, Carles Bonaventura, en representació de Reagrupament, serà definitivament el tercer regidor de la candidatura al consistori. La formació independentista i ecologista va anunciar ahir que avui en el ple de constitució preveuen votar la seva candidatura: “Perquè temem que CiU serà una corretja de transmissió de les polítiques de retallades de la Generalitat”. A més, veuen en la seva decisió “un toc d'atenció a Puigdemont, que té una majoria feble i precària que necessitarà acords puntuals”. El PP també votarà la seva candidatura, com també s'espera que faci ICV en el ple d'avui.

La CUP presenta el codi ètic

Els tres regidors de la CUP i l'assessor del grup municipal van subscriure el compliment d'un codi ètic que estableix quin ús faran de les retribucions. En aquest sentit, Anna Pujolàs i Carles Bonaventura, membre de Rcat, mantenen les seves feines i renunciaran al sou, que anirà a parar a la candidatura i un 10% es destinarà a un projecte d'interès social a través d'un concurs. Pel que fa al cap de llista, Jordi Navarro, sí que percebrà el sou, ja que deixarà la feina de conserge d'una escola per incompatibilitat en ser treballador municipal i regidor. “En tot cas, no cobraré més dels 1.300 euros que ara percebia a la meva feina”, hi va afegir Navarro. La CUP argumenta que el codi ètic “surt de la voluntat d'austeritat, transparència i servei a la ciutadania, i també és una garantia d'honestedat per fer política”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA