Política

Els partits ultimen el pacte pels districtes

L'acord implicaria que CiU cedís totes les presidències, que tenen un caràcter institucional, a l'oposició

Els partits ultimaven ahir el pacte sobre la distribució de les presidències dels districtes i de les comissions municipals. Segons diverses fonts, el principi d'acord que s'acabava de dibuixar ahir implicaria que CiU cedís totes les presidències a l'oposició, en un gest de bona voluntat cap als altres partits, per propiciar acords davant la minoria de Xavier Trias al consistori. En els districtes, les presidències, de caràcter institucional i no executiu, quedarien, exceptuant algun canvi d'última hora, de la següent manera: Horta-Guinardó, Ciutat Vella, Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris per al PSC; les Corts, Sarrià i l'Eixample per al PP, i Gràcia i Sants per a ICV-EUiA.

Quant a les comissions del ple, s'apuntava que el PP es quedaria les de Presidència i Seguretat i Mobilitat, mentre que el PSC assumiria les de Promoció Econòmica i d'Infraestructures i Medi Ambient. ICV-EUiA assumiria la presidència de Qualitat de Vida, Igualtat i Esports, i ERC la de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació.

Dins el panorama del nou mandat, el PSC va fer públic ahir que Assumpta Escarp serà la seva portaveu a l'oposició. El portaveu adjunt serà Guillem Espriu. En canvi, queda relegat Jordi William Carnes, número 3 de la llista i que tanca el mandat com primer tinent d'alcalde.

445 caixes i 5.500 fotos d'Hereu

L'alcalde sortint, Jordi Hereu, va lliurar els arxius del seu mandat a l'Arxiu Municipal Contemporani de Barcelona. Un fet habitual en cada canvi d'alcalde però que no es feia com a acte públic. Ara, el canvi de color al govern municipal ho ha propiciat. Hereu va donar 445 caixes, ja instal·lades a l'arxiu, de documentació textual que “reflecteixen l'activitat administrativa i política de l'alcalde”. També hi ha 5.500 fotos que recullen els seus actes públics com a alcalde aquests cinc anys. Segons l'arxiver en cap de l'Ajuntament, Joaquim Borràs, després de ser inventariada i identificada, ara aquesta documentació es “tractarà i catalogarà per posar-la a disposició dels ciutadans”, com ha passat en els anteriors mandats.

Protocol estricte i apamat per al ple d'avui

Tot està apamat per al ple d'investidura del nou alcalde, Xavier Trias, que segueix un protocol estricte. Primer es constituirà la mesa d'edat, formada per la regidora més gran, Glòria Martín (PP), de 65 anys, i Janet Sanz (ICV-EUiA), de 27 anys. La mesa d'edat és qui fa prometre o jurar el càrrec als regidors entrants. Tot seguit, els caps de cada grup exposaran el candidat a alcalde i el signe del seu vot. Els 41 regidors voten a través de papereta en una urna. Fet el recompte de vots, es proclama l'alcalde. Glòria Martín li donarà la vara d'alcalde i Janet Sanz l'ajudarà a posar-se la faixa amb el símbol de l'Ajuntament.

Tretze regidors s'estrenen en el càrrec

Hi ha 13 regidors que s'estrenen aquest mandat. Alguns ja havien tingut trajectòria política vinculada al govern municipal, però no havien tingut el càrrec d'edil. Aquest és el cas de Jordi Martí, del PSC (delegat de Cultura en l'anterior mandat) o Isabel Ribas, d'ICV-EUiA (delegada de Sanitat). Una altra estrena que generarà expectació serà la de Joan Laporta, que farà tàndem amb Jordi Portabella per Unitat per Barcelona. A les files de CiU, hi ha tres edils nous: Jordi Martí, Irma Rognoni i Elena Turalló (la regidora que balla pel recurs al Constitucional del PP contra el recompte de vots). Pel PSC, també entren per primer cop d'edils Joan Trullén, Gabriel Colomé i David Escudé (que ha entrat gràcies a la renúncia a l'acta de regidora de Rosa Regàs). A més de Ribas, els ecosocialistes tenen una nova regidora, la més jove de tots, Janet Sanz. Pel PP, els nous regidors són Eduardo Bolaños, Óscar Ramírez i Belén Pajares.

La foto oficial es farà al pati d'entrada

La foto oficial es farà al pati d'entrada al Consistori, i no a l'escala noble com s'havia fet fins ara. Un canvi que ha volgut introduir el nou govern de Trias. Feta la foto, els 41 regidors creuaran la plaça de Sant Jaume i aniran al Palau de la Generalitat, on seran rebuts pel president Mas, en un petit acte protocol·lari. Aquest acte sempre s'havia fet, l'únic que sovint no coincidia amb el mateix dia de constitució del nou Ajuntament. Aquesta vegada, la celebració en divendres d'aquest ple –pel polèmic recurs del PP sobre el recompte de vots– ha propiciat la coincidència. Tot seguit els regidors tornaran al consistori per fer un pica-pica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona