Política

Relleu històric a Girona

Puigdemont accedeix a l'alcaldia demanant a la resta de forces que “no posin pals a les rodes”

CiU trenca 32 anys d'alcaldia del PSC a la capital gironina

El relleu històric a l'alcaldia de Girona es va consumar ahir en un ple en què es va investir Carles Puigdemont nou alcalde de la capital gironina. Convergència i Unió (CiU) assolia així una fita històrica i trencava 32 anys d'hegemonia socialista a l'alcaldia de la ciutat. No hi va haver sorpreses d'última hora i els partits a l'oposició –PSC, PP, CUP i ICV-EUiA– van votar els seus caps de llista i els deu vots dels regidors de CiU van convertir Puigdemont en alcalde de Girona, vint dies més tard del previst pels recursos d'ERC.

En el discurs de presa de possessió, Puigdemont va voler enviar un missatge clar cap a la resta de forces del consistori veient “el deure institucional de demanar-los a tots la seva ajuda perquè en aquest trànsit no hi hagi pals a les rodes”. “Seria una frivolitat que no ens podem permetre”. No va passar per alt que l'accés de CiU a l'alcaldia pot fer que “alguns necessitin temps per fer-se'n a la idea, per interioritzar la decisió dels gironins”. A més, en el primer discurs com a 95è alcalde de Girona va voler deixar clara la seva intenció: “La meva disposició a arribar a acords amb totes les forces polítiques; a no tancar la porta als nassos de ningú, a tenir la porta de l'alcaldia oberta per a tothom”.

El fet de governar en minoria amb 10 dels 25 regidors del consistori l'obligarà a buscar pactes constantment amb totes les forces polítiques per aprovar tots els punts de cada ple, però va expressar a la resta de grups que “seria inexplicable pels ciutadans que s'aprofités aquesta circumstància, pretesament de feblesa, carregada d'oportunitats, per treure petroli del jaciment del partidisme mal entès”.

En tot cas, el nou alcalde de CiU va palesar des del primer discurs la voluntat de prioritzar la sortida de la crisi, “superar l'estancament econòmic i generar llocs de treball”. “Necessitem que la roda de l'economia giri per poder garantir els serveis a tots els gironins i gironines que tenen dificultats”.

Record a Nadal i Pagans

Com era d'esperar, Puigdemont va aprofitar el discurs institucional per recordar els dos exalcaldes que l'han precedit des de l'any 1979. En referència a la seva predecessora, Anna Pagans, que va accedir a l'alcaldia el gener del 2002, li ha reconegut la dedicació de servei públic i “l'absoluta disposició en els dies que han precedit el ple de constitució”. Pel que fa a Joaquim Nadal, que va exercir el càrrec des del 1979 fins al 2002, li va dedicar paraules de reconeixement cap a la seva tasca i va subratllar que en cap cas hi havia ironia al darrere d'aquelles paraules. “Si volem acabar d'explicar perquè avui som aquí i perquè avui sóc alcalde, cal buscar-ne les bases que ho fan possible en la transformació de la ciutat que va decidir emprendre el primer Ajuntament democràtic amb l'aleshores alcalde Joaquim Nadal al capdavant”.

Funcionaris i ciutadans

En un altre moment, Puigdemont va dirigir dues peticions als funcionaris de l'Ajuntament per expressar-los que són “la peça fonamental” per garantir el projecte de millora i modernització que vol implantar CiU. També els va demanar confiança i voluntat de participació activa en tot el procés. Per altra banda, als ciutadans, els va agrair la confiança i va reiterar el compromís “d'un Ajuntament obert i dialogant”. El complicat context econòmic també va servir a Puigdemont per demanar-los ajuda i solidaritat per sortir plegats de la situació.

Enamorat de Girona

Com no podia ser d'una altra manera, Puigdemont va admetre: “Sóc un devot i un enamorat de la ciutat i me'n confesso profundament orgullós quan en anar pel món explico d'on vinc”. Va admetre que en un moment de la transformació de Girona “va sentir la crida de la ciutat” com altres milers de joves per una ciutat que “despertava i tenia gana de modernitat, que van quedar fascinats pels colors que s'hi pintaven i que en van quedar definitivament enamorats, com deia l'eslògan memorable”. Per últim, va agrair el suport de la seva família.

És possible que alguns necessitin temps per fer-se'n a la idea, per interioritzar la decisió dels gironins i per respectar la seva voluntat
Em sento integrant devot i enamorat de la ciutat i me'n confesso profundament orgullós quan pel món explico d'on vinc
Vull servir als gironins amb humilitat personal i ambició institucional, amb proximitat i diàleg, sense sectarisme
Demano als grups municipals l'ajuda perquè no hi hagi pals a les rodes. Seria una frivolitat que no ens podem permetre
Jordi Navarro Portaveu de la CUP a Girona

“He mentit. No penso complir ni defensar la Constitució”

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va iniciar el seu discurs admetent que havia mentit al prometre complir la Constitució. “No ho penso complir ni defensar, i combatrem els símbols de la Constitució i la monarquia imposada”, va afirmar abans de garantir que lluitaran perquè es retiri el retrat el monarca i se li retiri el títol a l'hereu espanyol. Pel que fa al mandat, Navarro va defensar l'aplicació de polítiques ecologistes, d'esquerres i socials que garanteixin “la cohesió social”. L'entrada amb tres regidors al consistori la va definir com “una petita victòria del poble” i es va comprometre a la defensa d'aquests ideals.

Concepció Veray Portaveu del PP a Girona

“Cal un govern sòlid, estable i fort, no dèbil i inestable”

Des de les files del PP, Concepció Veray, va atacar el nou govern i va demanar a Puigdemont que “reconsideri governar en minoria” fent valer els tres regidors populars que donarien la majoria al govern. Veray va assenyalar que “mai cap govern havia estat tan minoritari”. Veray va expressar que Girona “necessita un govern sòlid, fort i estable i no pas dèbil i inestable, perquè no pot governar per decret”. Veray va fer valer que el seu grup polític “representa el canvi real davant d'altres forces continuistes”. Tot i la crítica, el PP va mostrar-se disposat a assolir acords en els grans temes i per les polítiques per sortir de la crisi.

Pia Bosch Portaveu del PSC a Girona

“Treballarem des d'ara per construir una alternativa”

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va expressar en el seu discurs la voluntat “de fer una oposició que sigui garant de les idees de “catalanisme progressista” que sempre ha marcat els socialistes. Per Bosch, el pas a l'oposició es pren “com una oportunitat per renovar el projecte” del PSC a la ciutat. Per això, va garantir: “Proposem treballar infatigablement les properes 200 setmanes per tornar a merèixer la confiança dels gironins que se senten socialdemòcrates i progressistes”. En aquesta línia, va indicar la convicció de “treballar per construir l'alternativa des d'ara mateix”. Per fer-ho, els socialistes veuen vital defensar “el model d'èxit que ha transformat aquesta ciutat”. Per això, va avançar el compromís de “fiscalitzar”, “controlar” i “impulsar” l'acció del govern com a principal grup a l'oposició amb els set regidors del PSC al consistori. L'equilibri entre els barris, reforçar la capitalitat de Girona, així com garantir la confiança en el futur per superar les dificultats, són alguns dels objectius que considera que la ciutat ha d'abordar de manera inajornable. La defensa d'aquests objectius serà una altra de les prioritats del PSC “davant la pressió de les retallades”. Respecte a la tria de CiU per governar en minoria, Bosch va assenyalar que “caldrà molta dedicació”, després de la picabaralla dialèctica dels últims dies entre el PSC i CiU per si Puigdemont hauria de deixar el seu escó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona