El PP escalfa la recta final de la campanya

Vidal-Quadras proposa suprimir el reconeixement com a «nacionalitat» de Catalunya i el PSC l'acusa d'atacar la convivència

La proposta de Vidal-Quadras no és nova. Una de les més fermes avaladores és Rosa Díez, la líder de Unión, Progreso y Democracia, formació a la qual les enquestes preelectorals donen com a mínim un eurodiputat. Díez és partidària de suprimir les «nacionalitats» de la Constitució Espanyola i d'enfortir l'Estat. I això és exactament el que va demanar, ahir, el candidat del PP en un acte electoral –teòricament per a les europees–davant del palau de Pedralbes. Vidal-Quadras va considerar que l'actual distinció consagrada a la Carta Magna espanyola obeeix a «un error de percepció» i hauria de desaparèixer, fins i tot a costa d'obrir el temut meló constitucional, que els populars no s'han mostrat partidaris d'encetar. Quan falten quatre dies perquè s'acabi la campanya i amb els sondejos que també apunten que hi haurà un electorat de dretes més mobilitzat que el d'esquerres, Vidal-Quadras va recórrer a l'argument de la «unitat nacional espanyola», i va acusar els partits nacionalistes catalans de voler «liquidar-la». El popular va advocar per un gran pacte d'estat entre el PP i el PSOE per reformar la Constitució i «preservar la cohesió d'Espanya» i «salvar el pacte de la transició», que, ara, veu en perill. Perquè no s'entenguessin segones lectures, el candidat popular va deixar clar que aquest acord no es podria donar a Catalunya –amb el PSC–,i només veu possibilitats de pactar amb CiU amb «condicions molt estrictes» i fent que renunciï al sobiranisme.

Badia li contesta

La rèplica a Vidal-Quadras la hi va donar la candidata del PSC Maria Badia, dins la tònica de l'enfrontament cos a cos amb el PP que ha caracteritzat la campanya. «Aquest senyor vol destruir el pacte de la transició, vol destruir la convivència a Catalunya i Espanya», va censurar. Per Badia, la proposta de Vidal-Quadras només s'entén si «es pensa que ens hem begut l'enteniment». Les paraules del cap de llista dels populars avala la tesi, segons el PSC, que «tenim la pitjor de les dretes europees, la més rància i la més conservadora».

Badia replicava al candidat del PP des d'un míting a Granollers, on va rebre el suport del vicesecretari general del PSOE i ministre de Foment, José Blanco, el qual també va centrar les crítiques en el PP, però amb Mariano Rajoy a la diana. Amb les dades de l'atur a la mà, que ha baixat per primer cop en catorze mesos –a Catalunya hi ha un descens menys accentuat–, es va mostrar convençut que ahir va ser «un dia dolent» perquè «es crea ocupació a l'Estat i se'n perd a Madrid i el País Valencià, territoris governats pel PP.

López Aguilar no ve

El PSC va rebre el suport ahir de Blanco però no ho podrà fer amb el candidat del PSOE, Juan Fernando López Aguilar, que no inclourà, finalment, una parada a Catalunya en la seva gira electoral. Malgrat que alguna veu havia apuntat que intervindria en el míting de tancament –demà–, en què participa el president del govern espanyol, no serà així, segons confirmaven fonts socialistes a Efe. A l'absència –mai vista– del candidat socialista, s'hi afegeix el fet que la ministra de Defensa, Carme Chacón, també va haver de suspendre la participació en diversos actes després de l'aparició d'un brot de grip A en una caserna de l'exèrcit. L'altre ministre català, Celestino Corbacho, sí que ha fet campanya amb Maria Badia.

José Blanco, al «costat» de Montilla

acn

José Blanco també va aprofitar la participació en un míting del PSC per picar l'ullet al president de la Generalitat, José Montilla. Li va garantir que estarà al seu costat «dia a dia com a aliat per impulsar el desenvolupament i el progrés de Catalunya». Blanco, que va escenificar recentment el desencallament del traspàs de Rodalies Renfe a la Generalitat, va demanar als electors que comparin la inversió feta durant els darrers anys de govern socialista a l'Estat amb «els vuit anys anteriors» de pacte entre el PP i CiU. «Haurem duplicat la inversió», va defensar Blanco.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà