Política

SI emplaça Mas a liderar un “tancament de caixes”

Els diputats independentistes sostenen que la insubmissió fiscal de Catalunya amb Espanya evitaria més retallades

Retreuen a ERC que no hagi sabut treure més profit de l'auge de l'independentisme en les eleccions del 20-N

Els diputats de Solidaritat Catalana per la Independència (SI) han demanat al president de la Generalitat, Artur Mas, que lideri la insubmissió fiscal de Catalunya i eviti així haver de fer més retallades com les anunciades aquest dimarts. Així, han anunciat que instaran el govern i el Parlament a liderar un “tancament de caixes”. I és que segons SI, la solució a l'espoli fiscal passa per accions “unilaterals” des de Catalunya.

“Si la Generalitat enlloc d'ingressar les cotitzacions i les retencions d'IRPF a la Hisenda i Seguretat Social espanyoles les ingressa a l'Agència Tributària de Catalunya podrem començar a dotar dels pressupostos que necessiten la sanitat, l'educació o els departaments d'indústria, empresa i ocupació”, ha indicat Uriel Bertran.

Els diputats de SI han assenyalat que el futur govern de l'Estat ja ha indicat que no acceptarà un model de finançament similar al concert econòmic. Per tant, asseguren que cal prendre mesures pròpies per acabar amb el dèficit fiscal català.

Per això, han avançat en una roda de premsa que presentaran una proposta de resolució a la Comissió d'Afers Institucionals perquè el Parlament aprovi que a partir de l'1 de gener de 2012 la Generalitat deixi de pagar a l'Estat en concepte d'impostos, taxes i cotitzacions.

Liderar la insubmissió fiscal

Alfons López Tena també ha demanat al president de la Generalitat que “no llenci la tovallola” i que assumeixi el lideratge que ha de permetre a Catalunya acabar amb “l'espoli fiscal”.

El diputat de SI ha destacat l'exemple d'Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, dos propietaris d'un restaurant de Siurana (El Priorat), que s'han declarat insubmisos fiscals d'Espanya, i ha demanat que es protegeixi jurídicament tots els ciutadans que prenguin el mateix camí.

“Cartilla de racionament”

Pel que fa als ajustaments anunciats pel president en l'àmbit de la sanitat, el López Tena ha equiparat el terme “tiquet moderador” utilitzat per Artur Mas a “una expressió utilitzada per Raúl Castro a Cuba per no referir-se a una cartilla de racionament”.

En aquest sentit, ha criticat “l'eufemisme” utilitzat per referir-se a una mesura que limitarà el catàleg de medicaments. “Tindrem un màxim de medicines que es poden recollir i les altres les haurem de buscar al mercat negre, com la penicil·lina als anys 40”, ha lamentat.

Per la seva banda, Uriel Bertran ha afegit que si es vol reduir la despesa farmacèutica “els metges haurien de receptar exactament les càpsules necessàries per a un tractament”, tal com ja es fa a d'altres països.

Crítica a ERC

Per altra banda, Alfons López Tena ha retret a ERC i a Reagrupament que no hagin sabut beneficiar-se de l'auge de partidaris de la independència que apunten les enquestes i només hagin tret tres diputat en les eleccions espanyoles.

Al mateix temps, el diputat independentista s'ha felicitat per la victòria de CiU perquè constata “l'enfonsament del sucursalisme polític” que, al seu parer, encarnen PSC i PP.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona