A Mayor Oreja no l'estimen

Tots els eurodiputats catalans van triomfar a les localitats on viuen o on van néixer. Tremosa i Badia van ser-hi majoritaris

Els avantpassats de Jaime Mayor Oreja, aquells que van prohibir parlar basc als seus fills, vivien en un poblet de Guipúscoa que es diu Orexa. Del poble, el cap de cartell del PP a les europees va heretar-ne el nom espanyolitzat, però res més. A les eleccions europees, Mayor Oreja, nascut a Sant Sebastià, no va obtenir ni un sol vot al poble dels seus avis. La majoria, el 88%, van ser per als independentistes d'Iniciativa Internacionalista.

Els candidats catalans van ser, al contrari que Mayor Oreja, més profetes a casa seva. La socialista Maria Badia i el convergent Ramon Tremosa van superar amb bon resultat el primer examen electoral com a caps de llista a la localitat de naixement. Badia va mantenir el lideratge del PSC a Sant Quirze del Vallès –on va néixer–, tot i perdre-hi deu punts percentuals. Badia viu a Cabrera de Mar, i allà també va perdre vots i la seva formació va ser tercera rere CiU i el PP. Al candidat convergent li va anar millor. Nascut a Barcelona, Tremosa va mantenir el mateix percentatge de vots de CiU –un 21%– a la capital, i al districte de Gràcia, on viu, va retenir el lideratge dels nacionalista per sobre del PSC. L'èxit més gran el va obtenir al poble del seu pare i on estiueja, Areny de Noguera, a la Ribagorça, on el candidat de CiU va aconseguir 39 vots, quan el 2004 Galeusca només hi va obtenir un vot.

L'èxit de Junqueras

El que va ser més clau per al seu partit al lloc d'origen va ser el candidat d'ERC Oriol Junqueras. Tot i haver nascut a Barcelona, el mediàtic historiador i futur eurodiputat va créixer, viu i és regidor a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). El govern municipal és a les mans del PSC amb el suport del PP, però la presència de Junqueras a les llistes d'Esquerra va duplicar els vots. L'any 2004, ERC va obtenir-hi 574 vots i un 8,2%, i diumenge passat va aconseguir-hi un 15,9% i 1.157 vots. L'ecosocialista Raül Romeva va iniciar la seva carrera política a l'agrupació d'ICV a Caldes de Montbui (Vallès Oriental), però potser els seus antics veïns ja no se'n recorden, perquè va baixar-hi dos punts i va perdre un centenar de vots. Ara viu a Sant Cugat del Vallès, però aquí tampoc no ha aconseguit millorar el suport ecosocialista.

Un cas particular és el d'Alejo Vidal-Quadras: nascut a Barcelona, amb domicili a Madrid, la família a Sitges i el seu antic pis a Sant Andreu de Llavaneres. De tota manera, no va millorar resultats en cap d'aquests municipis.

EL PERSONATGE

MARIA BADIA (PSC)
Sant Quirze del Vallès. Va rebre-hi 1.572 vots, el 29%, i el PSC hi té majoria.
RAMON TREMOSA (CiU)
Barcelona. CiU va rebre-hi 101.290 vots, el 21%, i és segona força. A Gràcia, el seu barri, CiU és líder.
ORIOL JUNQUERAS (ERC)
Sant Vicenç dels Horts. ERC va rebre- hi 1.157 vots, 15,9%, el doble que el 2004.
RAÜL ROMEVA (ICV-EUiA)
Caldes de Montbui, on va créixer, el 8,9%, i Sant Cugat, on viu, un 8,6%.
JAIME MAYOR OREJA
eurodiputat del pp
Tot i que el seu avi era d'Orexa (Guipúscoa), els habitants del poble van votar per majoria absoluta II-SP (amb el 88%).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona