Política

Berga i Arenys, capdavanters en la insubmissió fiscal davant de l'Estat

Els ajuntaments d'ambdós municipis es declaren formalment en contra de pagar impostos a Espanya

La decisió política arriba després de la iniciativa engegada per una parella d'empresaris del Priorat que crida els catalans a pagar al govern de la Generalitat

Els ajuntaments de Berga i Arenys de Munt han acordat treballar plegats per deixar de pagar impostos a l'Agència Tributària espanyola i aconseguir fer-ho a la catalana. Els dos consistoris van celebrar un ple municipal aquest dijous al vespre on van aprovar la proposta de demanar liquidar els impostos a l'administració catalana en lloc de a l'espanyola.

L'aprovació de les mocions a Berga i Arenys, els primers municipis del país que s'han posicionat formalment a favor de la insubmissió fiscal, arriba després que una parella d'empresaris de Siurana (Priorat) anunciés que deixarà de pagar impostos a l'Estat i engegués la campanya 'Diem prou', una crida als catalans per a que paguin els impostos al govern de la Generalitat.

El primer partit a fer pública la proposta va ser la CUP, que ja l'any passat va impulsar una campanya per promoure que els ajuntaments deixessin de pagar els diners reclamats per l'Estat.

D'aquesta manera, aquest dijous a la nit el ple de Berga va aprovar la proposta de la CUP amb els vots a favor de la CUP, CiU i el PSC i els únics vots en contra del PP. A través d'aquest acord, s'insta la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya a establir un protocol d'actuació i efectuar els canvis normatius necessaris per tal de realitzar els pagaments dels impostos a Catalunya.

En aquest sentit, sempre que sigui legalment possible, l'Ajuntament de Berga dipositarà els ingressos de l'IRPF i de l'IVA a l'Agència Tributària de Catalunya en comptes de fer-ho a l'Agència Tributària espanyola.

“És una certesa històrica que l'estat espanyol ha sotmès el nostre país a un espoli fiscal permanent que n'ha penalitzat el desenvolupament econòmic i social”, assegura la CUP. A més, afegeix el partit, “els diners dels catalans s'han utilitzat com a arma política per a perpetuar aquesta situació de forçada contribució a una mal anomenada solidaritat”.

Per la seva banda, també aquest dijous, el ple municipal de l'Ajuntament d'Arenys de Munt va acordar donar suport a les iniciatives que el govern municipal, de la CUP, impulsi per liquidar tots els impostos a Catalunya. El ple va aprovar amb els vots a favor de la CUP, ERC i CiU una moció d'ERC que, a més, dóna suport a la campanya 'Diem prou', així com a la tasca d'Òmnium Cultural en la mateixa direcció.

El consistori d'Arenys proposarà a tots els ajuntaments de Catalunya, a través de l'Associació de Municipis per la Independència, que treballin també per liquidar els impostos a Catalunya. En aquesta línia, es demanarà als partits independentistes que promoguin la modificació de la legislació tributària per poder, també, recaptar els impostos de caràcter estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona