Política

Absolt l'escriptor satíric de la Franja

Manel Riu havia escrit amb sorna d'un grup contrari al català a la Franja de Ponent

La magistrada del jutjat penal d'Osca Ana María Iquácel ha absolt l'escriptor nascut a Benavarri (Ribagorça) Manel Riu, de l'acusació d'injúries que li havien fet l'associació Facao, dedicada a lluitar contra el reconeixement del català a les comarques catalanoparlants d'Aragó. L'absolució es deu a la prescripció del presumpte delicte, ja que la querella es va presentar inicialment el gener del 2006 contra Riu i dues persones més pel contingut d'un web crític amb la Facao durant el 2005 i el 2006, però els acusadors no van presentar l'acte de conciliació prèvia al procés judicial.

Van aconseguir que un segon jutge instructor volgués readmetre la denúncia però amb la forma d'una nova querella, formalitzada el gener del 2008 i incorporant-hi nous textos presumptament injuriosos de l'escriptor, entre els quals les acusacions de “fatxes” i “secta” i, aprofitant les sigles del grup, anomenant-los canviant-ne les sigles del grup, “Feixistes, Acientífics, Capallengües, Astralers i Odiadors”.

La jutgessa explica en la sentència que ha d'arxivar les noves injúries perquè no s'han sotmès a intent de conciliació, i que les primeres han prescrit, ja que són del 2005 i el 2006 i ha passat més d'un any entre aquests i la querella, el 2008.

Manel Riu, que és professor d'institut a Tremp, va mostrar ahir la seva satisfacció pel resultat, però va afegir que no ha canviat la seva opinió sobre l'associació Facao: “Ho torno a dir: són uns catalanòfobs, uns frikis i uns fatxes que han fet actes conjunts amb partits d'extrema dreta com ara Democracia Nacional.”

La sentència, datada el 29 de maig, s'ha conegut coincidint amb la polèmica sobre la denominació d'“aragonès oriental” amb què el govern d'Aragó vol amagar l'existència del català a la Franja. Ahir, ERC va anunciar que reclamarà les compareixences al Congrés del ministre d'Educació i Cultura, José Ignacio Wert, i la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, perquè expliquin què pensa fer el PP davant de la nova llei de llengües que es prepara a Aragó. A part d'aquest front a Madrid, els republicans s'uneixen a ICV-EUiA i Solidaritat amb la intenció que el Parlament es defineixi a favor del català a la Franja. “És l'enèsim episodi de la incultura enciclopèdica del PP aragonès”, va subratllar el portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona