Política

JOSEP MANEL LÓPEZ I GIFREU

ALCALDE DE COLOMERS (ICV)

“El parc del Ter ens aporta dinamisme”

El parc del Ter continua sent la gran aposta de Colomers per mirar de revitalitzar el poble i el patrimoni natural

López no creu que suprimir municipis petits generi estalvi perquè caldrien més desplaçaments

Disset anys
López va arribar a l'alcaldia el 1995 i els altres mandats no ha hagut de competir amb cap més llista. La reivindicació que s'enderroqués el canal de regadiu per recuperar l'espai fluvial, iniciada aleshores, no va culminar fins a l'any passat. Per això no amaga el desencís pels terminis, més propis d'“administracions del segle XIX”.
Primer de tot, com els ha anat el primer any del nou mandat?
Gens problemàtic, perquè vam tornar a ser una llista única en un poble de 200 habitants i pocs recursos per gestionar. Això sí, amb menys ajuts i subvencions hem hagut d'escurçar la llista de projectes o allargar-ne els terminis, però estem al corrent de factures i no tenim deute.
El parc del Ter és la seva prioritat?
Sí, perquè considerem que és el millor complement al monocultiu econòmic del poble. Tenim un parell de pagesos que encara viuen com poden de la terra i la resta de la població activa, unes 60 o 70 persones, anem a treballar cada dia a Girona o altres poblacions. Sense dinamisme econòmic no hi pot haver dinamisme social.
Van veient algun fruit?
Fa dos o tres anys que s'ofereixen descensos en caiac, a l'esplanada s'enlairen globus aerostàtics molts caps de setmana i aquest estiu s'ha instal·lat una guingueta amb servei de bar. Són petites accions encaminades cap al turisme rural en el que abans, quan hi havia la barrera del canal, només era un gran desert.
Però l'endarreriment en la recepció dels terrenys de l'ACA els ha fet topar amb la crisi.
Encara que hàgim perdut part de la subvenció pel retard, anirem més a poc a poc. Acabem d'estrenar el punt d'observació d'ocells i aviat ens posarem amb les pistes de botxes i petanca.
Tenen alguna altra obra prevista?
El manteniment de camins i carrers l'anem fent cada any en funció de les necessitats i estem a punt de començar les obres de l'ajuntament, un projecte del 2011 que hem aconseguit prorrogar fins l'any vinent. Renovarem la façana, l'interior i les instal·lacions.
Tenen previst mancomunar algun servei nou?
No, però no perquè no en tinguem ganes, sinó perquè ja hi ha una sèrie de serveis que presta el Consell Comarcal del Baix Empordà, com ara la recaptació de tributs o, fins i tot, la recollida de la brossa orgànica, que compartim amb els municipis veïns del Gironès. De moment, estem coberts, però, per exemple, l'any passat vam arribar a un acord amb Vilopriu per desbrossar plegats algunes zones boscoses.
Com veuen l'amenaça de suprimir els ajuntaments petits?
Fa uns anys defensàvem la gestió de proximitat i ara diem que surt massa cara. És un tema complex, perquè els municipis petits tenen una població envellida i, si en el nostre cas, els féssim anar a Verges encara els generaríem més desconfiança i desafecció. Sí, segurament estalviaríem algun euro, però tothom s'ho acabarà gastant en benzina per l'altre costat i encara pujaria el risc d'accidents.
En mobilitat està tot resolt?
Continuem barallant-nos per una marquesina per aixoplugar els escolars quan esperen el bus. El 1995 ens la van denegar perquè hi passava el canal i no hi cabia per 30 centímetres i ara sembla que no hi ha diners. També caldran mesures per alentir el trànsit de la carretera davant el parc, però no volem un semàfor perquè ens tocaria mantenir-lo a nosaltres.
Té ganes de repetir, el 2015?
No em plantejo continuar o no per la crisi. Quan la gent se'n cansi, ens ho dirà, però fins ara diuen que endavant. Polític ho seré tota la vida, al poble o al partit, per intentar canviar coses perquè la gent sigui més feliç.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona
Guerra a Ucraïna

Zelenski signa la nova llei de mobilització

Barcelona
guerra a gaza

Israel ataca el centre de Gaza amb el sistema hospitalari a la vora del col·lapse

barcelona
estats units

El Suprem examina un cas que pot eximir als assaltants del Capitoli i Trump

barcelona
política

Fiscalia del T. de Comptes desatén l’amnistia i reclama l’1-O als governs de Mas i Puigdemont

barcelona
Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona