Política

QUIOSC AL MÓN

Recessió i secessió a ‘Katalonien'

Feia anys que no veien articles tan extensos a la premsa alemanya sobre Katalonien. Ara que hi són, els esquemes són pràcticament invariables: des de la manifestació de l'11-S, cada cop que es parla de les “aspiracions” independentistes és per relacionar-les amb la crisi del deute, el possible rescat a l'Espanya de Mariano Rajoy i el pacte fiscal que reclamava Artur Mas. I es recorda el fet aparentment contradictori que Katalonien sigui alhora la regió autònoma més identificada amb la prosperitat i que hagi hagut de demanar el seu propi rescat.

Rezession und sezession” (“Recessió i secessió”), titulava el 29 de setembre un llarg article d'opinió el prestigiós i conservador Frankfurter Allgemeine Zeitung, intentant explicar la relació entre els dos fenòmens, l'econòmic i el sobiranista. “Katalonische unabhängigkeitsforderung: Ein neuer staat in Europa?” (“Les reclamacions independentistes catalanes: un nou estat a Europa?”), titulava en un article encara més llarg, a les pàgines econòmiques, dimarts. Ja no es tracta sols de recordar la història i les probablement inoportunes paraules del rei Joan Carles sobre Catalunya. Es parla d'una possibilitat que espanta el contribuent alemany: una altra crisi dins la crisi o que el complex escenari dels successius rescats –Alemanya se'n sent víctima– es compliqui més. Es tem sobretot l'impacte econòmic d'un sobiranisme imparable. Un 50% de les empreses alemanyes presents a Espanya produeixen a Katalonien, recorda el diari.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”