Política

LA CRÒNICA

El 1978, el 2012 i Isaac Albéniz

El besoncle d'Alberto Ruiz-Gallardón és un gironí il·lustre. El ministre espanyol de Justícia va aprofitar la campanya electoral catalana per anar a veure allà on havia nascut el seu avantpassat. Gallardón va ser al matí a Camprodon, on va néixer el compositor i pianista Isaac Albéniz, un familiar seu. Al Ripollès, el dirigent madrileny va visitar les obres del museu Albéniz, a tocar del riu Ter, abans d'enfilar el camí cap a l'Alt Empordà. A Figueres, de manera molt puntual, Gallardón va recordar ahir al migdia que Albéniz havia estat “el millor músic de la història d'Espanya”, cosa que va utilitzar per destacar que Catalunya té més oportunitat de projectar-se i de progressar com a part de l'Estat espanyol.

En un discurs ben elaborat, Gallardón va evocar el seu ancestre, que va destacar entre la segona meitat del segle XIX i principis del segle XX, per parlar de la Transició espanyola i la històrica manifestació de l'última Diada a Barcelona, encara que no va ser precisament per destacar-ne la repercussió mundial. En la setmana de les eleccions més importants de la història de Catalunya, en la setmana que els pesos pesants del govern de Mariano Rajoy van desfilant per les comarques gironines, Alberto Ruiz-Gallardón va instar els catalans més afins al PP que recordin el 1978, i que no pensin, només, en clau de finals del 2012. “El 1978, després d'un règim autoritari i de molta confrontació ideològica, hi va haver gent que va anteposar els seus ideals per una aposta de futur. Ara us demano que feu el mateix, que no penseu en el present sinó que ho feu en generacions futures”.

Gallardón va presentar els comicis de diumenge com un seguit de disjuntives: o s'opta per una Catalunya pròspera o per una catalunya aïllada; o s'opta per una situació en què hi haurà oportunitats i espais de desenvolupament per als joves (dins d'Espanya) o bé la sortida d'Espanya equival a una sortida automàtica de la Unió Europea. El ministre espanyol va dir que Espanya és “una nació fantàstica, però petita” en relació amb potències emergents com el Brasil, l'Índia o la Xina i que, si Catalunya s'independitza, es perdrà en un marasme mundial.

Gallardón va recordar que la Constitució del 1978, votada pel 91% dels catalans, és “el millor de la nostra democràcia”. L'exalcalde de Madrid va assenyalar que el text aprovat després de la dictadura de Franco –s'hi va referir dos cops com a “règim autoritari”– estava basat en el diàleg i el consens. El ministre havia començat el seu parlament demanant un aplaudiment per als mitjans d'informació, que el públic va aplicar al peu de la lletra.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona