Política

Flama de germanor

Una quinzena de supervivents de la batalla de l'Ebre es retroben 75 anys després de l'episodi bèl·lic

Una flama recorrerà les Terres de l'Ebre en record de les víctimes

Una quinzena de supervivents de la Lleva del Biberó van participar ahir en l'ofrena floral al monument per la pau, a la cota 705 de la serra de Pàndols, coincidint amb el 75è aniversari de l'inici de la batalla de l'Ebre, un dels episodis més cruents de la Guerra Civil espanyola. Any rere any l'Associació de la Lleva del Biberó de Catalunya organitza aquest acte, on els supervivents recorden els 115 dies més durs de les seues vides, quan van veure morir molts dels seus companys, encara que ells van aconseguir esquivar la mort. El 2014 farà 25 anys de la instal·lació del monòlit de record a Pàndols i serà ja l'última vegada que l'associació promou l'acte, per l'avançada edat dels supervivents, que tenen actualment 93 anys. “Durant tres mesos vaig veure com morien els companys, era una carnisseria, molts morien per falta d'assistència”, va manifestar Joan Guasch, un dels supervivents de la batalla de l'Ebre que va aprofitar l'acte per reclamar a la Generalitat i l'Ajuntament del Pinell de Brai que no deixen morir el monument.

Al vespre els actes es van traslladar a la Sénia, on es va encendre una flama de germanor al camp d'aviació, en record de les víctimes. La flama de germanor viatjarà per les quatre capitals de comarca ebrenques i tancarà el seu periple a Corbera d'Ebre el 16 de novembre, on tindrà lloc un acte institucional d'homenatge als supervivents.

Tot i que la batalla de l'Ebre és un dels episodis bèl·lics més importants i durs de la història contemporània del país, encara hi ha aspectes poc coneguts, per la qual cosa la URV ha creat un grup de treball que aprofundirà en aspectes com ara la participació de les brigades internacionals en el conflicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona