Política

Rialles, estelades i xiulets en el discurs del ‘rei' Albà

L'actor, en el paper de Joan Carles de Borbó, va col·lapsar el recinte passejant i saludant des d'un vehicle, i va fer tres intervencions que van fer riure de valent el públic assistent

Pocs minuts abans de dos quarts d'onze de la nit, en el III Festival Catalunya Vol Viure en Llibertat i amb Dignitat, va ser quan es va confirmar el que ja havien detectat els sensors instal·lats per l'organització: una presència borbònica. El rei Toni Albà, caracteritzat com el seu popular personatge de Joan Carles de Borbó, va aparèixer en un vehicle descobert i va fer un volt entre el públic, que no parava de fer-li fotos i li dificultava el pas. Ja a l'escenari, abans de presentar les dues sèries que oferirà El Punt Avui a l'agost (Els Borbons en pilotes i Les pilotes dels Borbons), el rei va llegir un fragment del seu diari personal sobre uns fets que li van passar durant la desfilada de les forces armades espanyoles en l'última festa de la Hispanitat, un monòleg que va fer riure de valent el públic, i també va fer xiular i va fer voleiar estelades, en citar certs noms.

Resulta que la nit anterior se n'havia anat de festa amb els seus col·legues militars –sempre segons la narració que va fer el monarca Toni Albà–. Per ajudar-lo a afrontar aquest pas, la reina li va fer prendre un iogurt grec carregat de bífidus actius, prunes i kiwis, i quan comença la desfilada, s'adona que també comença a sentir rampells. Quan finalment va arribar “la feta... o la desfeta”, com diu Toni Albà, va entrar en una furgoneta de premsa i va descarregar davant de polítics conservadors, el cardenal Rouco Varela i coneguts periodistes de la caverna mediàtica. El rei Albà va fer dues intervencions més durant la nit, en aquest cas referides a la premsa rosa i a temes d'actualitat.

Independentista

Abans de l'actuació, Toni Albà va explicar a aquest diari que participar en aquest concert li sembla natural: “Perquè sóc català i, per tant, sóc independentista. Si ets català, i vols millorar el teu país, hi ha res millor que la llibertat?” També va explicar que el seu personatge del rei Joan Carles va néixer el 7 de gener del 2002 en el programa Set de nit de TV3: “Vaig anar a passar el cap d'any del 2001 al 2002 a Ciutadella i, tot just arribar, em vaig trobar Toni Soler; vam quedar per veure'ns i em va proposar que fes una paròdia del rei.” Des de llavors l'ha passejat per programes de ràdio i televisió com ara Minoria absoluta i Polònia, i en quatre espectacles de teatre, l'últim dels quals l'està representant actualment: La família irreal.

També va explicar a aquest diari que posar-se en la pell d'un personatge com el rei, o com d'altres que ha interpretat (Aznar, Mourinho, Hitler...), representa un repte interpretatiu interessant: “Són personatges amb un morbo molt especial, són totalment oposats a tu mateix. Tenen una càrrega molt bèstia al darrere i, al contrari del que pugui semblar, són molt divertits de fer. A més, saps que el públic hi està més o menys en contra.”

La família reial, pel davant i pel darrere

A part de les intervencions paròdiques imitant el rei Joan Carles, el rei Toni Albà va presentar les sèries sobre la dinastia borbònica que publicarà El Punt Avui. Sumaran un total de 50 capítols, repartits entre Els Borbons en pilotes i Les pilotes dels Borbons. La primera té com a objectiu posar al dia les grans contradiccions de la monarquia espanyola i del seu cap, el rei Joan Carles, en un moment en què el descrèdit de la institució és total, i l'edat del monarca i la seva mala salut tampoc no ajuden gaire a donar-hi solidesa. Els Borbons en pilotes és un llibre històric, amb una introducció i vint-i-un capítols.

Les pilotes dels Borbons fa un repàs, des de Felip V fins a l'actual príncep Felip, dels afers sexuals i de govern de la dinastia borbònica, que s'autoqualifica de producte de mil barreges. L'afirmació és del tot rigorosa, perquè hi trobem centenars d'interferències d'amants, amics i amistançades.

Les dues sèries es publicaran a les pàgines del diari entre el 7 i el 31 d'agost, i posteriorment seran publicades en dos llibres amb el mateix títol –editats per l'editorial Cossetània–, que distribuirà El Punt Avui entre l'1 i el 8 de setembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona