Política

El bisbe de Girona, a favor de la consulta

Francesc Pardo defensa que els ciutadans manifestin la seva opinió en qüestions “importants i essencials”

Assegura que les objeccions legals no poden ser una “excusa” per refusar el diàleg

El bisbe de Girona, Francesc Pardo, s'ha mostrat a favor de la consulta per poder conèixer “l'opinió real” de tots o de la majoria dels ciutadans a Catalunya, que tenen el dret i deure de manifestar la seva opinió en qüestions “importants i essencials”. Així ho assenyala en el full parroquial d'aquest setembre, on també critica la falta de diàleg en aquest procés d'aquells que només presenten objeccions legals.

Sota el títol Al servei del nostre poble, festa i reflexió, Pardo planteja un seguit de qüestions sobre el procés cap a la independència i es mostra partidari de que es faci la consulta. Així, defensa que per poder decidir les propostes més adients, cal tenir un coneixement “real i objectiu” de la qüestió i afegeix que “sense consulta, tothom es pot erigir en portaveu del poble”.

Quan falta poc més d'una setmana per a la celebració de l'Onze de Setembre i la Via Catalana, el bisbe de Girona planteja una “reflexió serena sempre imprescindible en moments de tanta complexitat com la vivim”, en relació a la crisi econòmica. I també davant la “tensió” que genera el “desig i el dret d'una bona part els ciutadans de ser consultats, dels compromisos d'haver acceptat una constitució, de formar part de l'estat espanyol i de les dificultats que comporta un camí d'aquesta mena”.

És per això que subratlla com a “fonamental” poder tenir “informació precisa i entenedora” de la proposta o propostes que es puguin sotmetre a consulta. I planteja un seguit de preguntes a tall d'exemple com ara “independència o no? De quin tipus d'estat parlem? Quina relació amb l'actual Estat i amb els seus convenis i deures? Possibilitats reals d'un estat federat? Viabilitat en el context d'Europa i de les nacions?”, entre d'altres. En aquest sentit, també assenyala la necessitat de conèixer les conseqüències polítiques, econòmiques i socials de la proposta o propostes plantejades, així com els avantatges i inconvenients de tot el procés.

El bisbe Pardo també demana que es faci pedagogia i un gran esforç per evitar una fractura social que sigui “irreparable” i que deixi “ferides obertes”. Per aquest motiu, insta totes les institucions a consensuar un full de ruta per assegurar el model de societat que decideixin els ciutadans.

Per altra banda, també carrega contra aquells que rebutgen el diàleg agafant com a “excusa” les objeccions legals del procés i afegeix que “cal partir del principi que les lleis es poden modificar pel bé dels ciutadans”.

A més, subratlla la necessitat que, siguin quines siguin les propostes escollides, cal que hi participin totes les institucions que han configurat el país des dels seus inicis fins avui. Inclosa l'Església, que ha de “manifestar també la seva opinió i els valors des del servei i no des de cap poder sinó des de la saviesa acumulada al llarg dels segles”.

Divergències a l'Església

Mentre el bisbe de Girona es mostra a favor de la consulta, aquest dijous s'ha conegut que el bisbe de Solsona, Xavier Novell, ha demanat als rectors de la diòcesi que no permetin el repic de les campanes a les 17:14h del proper 11 de Setembre, coincidint amb l'inici de la Via Catalana. Novell considera que l'Església no s'ha d'involucrar oficialment en una opció política que considera “legítima” però que “no és necessàriament compartida per tots”. El bisbe assenyala que cal ser “respectuosos” amb les opcions evitant el que considera accions que divideixen. En una carta enviada als rectors, Novell reconeix que només els mateixos rectors “en virtut de les seves competències” poden prendre les decisions que “considerin oportunes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona