Política

El Concert per la Llibertat, una injecció de moral per continuar

La cita del 29 de juny al Camp Nou va consolidar amb música i discursos les fermes conviccions del sobiranisme

El mosaic ‘Freedom Catalonia 2014', format per més de 60.000 cartolines i muntat per El Punt Avui, seria la icona de la nit

Nou mesos després de l'esclat independentista de la Diada del 2012, i al cap de mig any de la formació del nou govern català, la suspensió de la Declaració de Sobirania a càrrec del Tribunal Constitucional i les dificultats per establir diàleg amb l'Estat per convocar una consulta pactada havien provocat a la primavera una certa sensació de desànim en alguns sectors de la societat catalana, més que entre les esferes polítiques, on en cap moment s'ha aturat el procés. Tot i això, les entitats civils que lideren la reivindicació sobiranista, Òmnium Cultural i l'Assemblea Nacional Catalana, no han defallit mai en l'esforç, no només per mantenir viva la flama, sinó per estendre-la cap als més escèptics.

En aquest context cal situar el Concert per la Llibertat del 29 de juny al Camp Nou, ple amb gairebé 90.000 persones –una part, fins i tot, darrere l'escenari–, que va suposar una renovada injecció de moral col·lectiva per afrontar el gran repte de l'any, la Via Catalana. Molt lluny havien quedat les grans manifestacions del catalanisme al mateix coliseu blaugrana, amb els recordats concerts de La Crida el 1981, o de Lluís Llach el 1985. La cita, en què van participar uns 450 artistes sobre l'escenari pertanyents a una seixantena de grups, es plantejava ara en certa manera com una continuació natural i, alhora, un homenatge. Per això es concebia en dues parts. En la primera es farien versions d'alguns dels grans clàssics de tots els temps de la música catalana, i hi apareixerien des de l'aplaudit Dyango –vilipendiat entre els sectors espanyolistes pel suport a la causa catalana– cantant Boig per tu fins al vibrant Peret i el seu corejadíssim Catalunya té molt poder. En la segona part, que es va allargar fins a les sis hores de concert, es van interpretar tot de temes històrics del cantautor de Verges, que va obrir i tancar el bloc personalment, acabant amb el seu Tossudament alçats.

Tot i el seu caràcter eminentment lúdic i festiu, diversos cantants van aprofitar per llançar consignes des de l'escenari per reclamar el dret de Catalunya a votar en llibertat per la seva independència, algunes de les quals van ser especialment emotives. De discurs oficial, però, només n'hi va haver un, el de Muriel Casals, presidenta d'Òmnium, que va fer una crida a la unitat i va reclamar als partits concreció en el calendari del procés.

Si per alguna cosa serà recordat el concert, tanmateix, serà per l'espectacular mosaic organitzat per El Punt Avui. En la mitja part, i mentre l'estadi entonava Els segadors a una sola veu, més de 60.000 cartolines es van mostrar al cel i van formar una inequívoca demanda que es volia llançar al món: Freedom Catalonia 2014. Un missatge que ben segur avui tornarà a retronar amb més força que mai.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona