Política

LA CRÒNICA

Més enllà de la Sénia

La frontera natural de la Sénia entre Catalunya i el País Valencià va quedar totalment diluïda pels milers de persones que ahir van participar en la cadena humana per la llengua i la llibertat. Els participants van superar amb escreix els 1.200 que s'havien inscrit oficialment en la convocatòria organitzada per Acció Cultural del País Valencià en un gest simbòlic de suport a la Via Catalana. Els cinc-cents metres del pont de l'N-340 que uneix els termes d'Alcanar i Vinaròs no van ser suficients per donar cabuda a la marea groga que des de primera hora de la vesprada es va anar concentrant sota l'atenta vigilància de la Guàrdia Civil –a la part del territori valencià– i dels Mossos d'Esquadra –a la de Catalunya.

L'última decisió de la Subdelegació del Govern de Castelló de prohibir la convocatòria “per raons de seguretat per al trànsit”, no només va ser rebutjada judicialment pel TSJ valencià, que abans del migdia va resoldre a favor del recurs interposat per Acció Cultural, sinó que va servir d'esperó perquè a última hora centenars de persones acudiren a la cita. La massiva assistència i la negativa de la Guàrdia Civil a deixar formar la cadena valenciana més enllà del punt quilomètric autoritzat van obligar els assistents a formar la via per fora de la carretera, per l'inexistent voral i, en algun tram, per camps de tarongers.

En total, la serp per la independència es va estendre un quilòmetre i mig més des de l'últim metre autoritzat en un clam únic a favor del dret a decidir per al conjunt del Països Catalans. Els últims participants d'aquest tram, ja en territori valencià, eren el matrimoni format pel barceloní Alfred García i Carme Seguerra, arribats des de la població natal d'ella, Catí. “Mai vam pensar que hi hauria tanta gent, esperàvem arribar al pont amb facilitat, però ha pagat la pena arribar ací per camins rurals per demanar la independència”, va relatar Segarra, emocionada. “L'any passat vam participar en la manifestació de Barcelona, però hui havíem d'estar ací per exigir el mateix per al País Valencià. Ja n'hi ha prou, de fronteres, de prohibicions i intoxicacions mediàtiques”, van dir. Dos quilòmetres més enllà, ja sobre el pont, una altra parella simbolitzava la unió dels dos territoris. El compositor vinarossenc Carles Santos i el cantautor Lluís Llach a penes podien avançar entre la multitud per ocupar els seus llocs de principi i fi de les dues cadenes.

L'ambient festiu, però, es va trencar quan l'exdiputat de SI Alfons López Tena i Maiol Sanahuja, president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, van ser detinguts per la Guàrdia Civil i conduïts a Vinaròs per prestar declaració. Els organitzadors van fer una crida al seny perquè els manifestants que volien impedir el pas de les furgonetes amb els detinguts s'alçaren i, com va dir Núria Cadenes, de SI, l'“èxit de la convocatòria” no quedara “enterbolit amb càrregues i més detencions”. La Guàrdia Civil també va dissoldre la desena de manifestants d'España 2000 que van desplegar una pancarta al final de la cadena humana valenciana amb el lema “Som valencians i espanyols, però no catalans”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom