Política

Govern espanyol i PSOE ofereixen un diàleg passat per aigua

L'executiu de Rajoy manté el to baix davant la Diada i insisteix que l'única via és la unitat

Rubalcaba celebra que Margallo obri la porta a una reforma constitucional

Goteres al Congrés dels Diputats minuts abans que el president del govern espanyol i el cap de l'oposició es tornessin a veure les cares després del parèntesi estiuenc. Una via d'aigua s'obria pas per la teulada, es colava a l'hemicicle i paralitzava l'activitat parlamentària. Per a molts diputats aquesta és la metàfora de la situació de desconcert en què es troba la política espanyola davant la prova de força dels catalans: “El seu discurs fa aigües pertot arreu”; “és un degoter constant de propostes inconsistents”. La darrera havia estat la del ministre José Manuel García Margallo, que suggeria fer petits retocs a la Constitució per buscar un millor encaix de Catalunya. Una posició que va ser rebuda amb entusiasme pel líder del PSOE, pel fet que la “música” li sona a la seva reforma federal.

L'emoció del socialista, però, no encaixa amb la fredor amb què els seus companys de gabinet es van prendre les declaracions del dia anterior del ministre d'Afers Exteriors. Tant és així que ahir ningú no li donava volada, només Rubalcaba, en un intent d'agafar-se a un ferro roent perquè la seva tesi de reforma “molt limitada” de la Constitució no caigui a l'oblit. El que és evident que no hi ha cap intenció d'acceptar –ni pel PP ni pel PSOE– és la possibilitat que se celebri una consulta. Així, malgrat que Artur Mas hagi suggerit la hipòtesi d'un referèndum “tolerat” per l'Estat, la porta està tancada, diuen dirigents d'un i altre partit estatal.

No mullar-se

Ahir, mentre Mariano Rajoy fugia del xàfec, diferents membres del seu executiu insistien a no mullar-se en excés mantenint l'estratègia d'evitar polemitzar sobre els efectes de la Diada alternant els discurs de la tolerància sobre la “llibertat d'expressió” que estrenava Margallo amb el de la crida a la unitat i el diàleg de Cristóbal Montoro com a única resposta a la petició que li acabava de fer el diputat de CiU Josep Sánchez Llibre, de pactar una consulta de cara al 2014. Perquè, segons Montoro, el que realment neguiteja els catalans és l'atur.

De fet, el retret més contundent va sorgir de la vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría, la qual alertava Mas que la d'ahir havia de ser una Diada “de tots els catalans”, acusant subtilment el president de la Generalitat d'intentar dividir els catalans. I a tot això cal sumar-hi molta exhibició de la Constitució per part de tots els ministres per combatre la previsible inundació d'estelades.

Tot això es produïa durant la sessió matinal al Congrés, però en tot cas el discurs no es va modificar com a conseqüència de l'èxit de la Via Catalana. Des de La Moncloa s'insistia en el “respecte” al dret de manifestació i reiterava que l'única via és el diàleg i la unitat.

LES FRASES

El pitjor que pot fer un polític és obligar la gent per a qui governa a dividir-se i separar-se
Soraya S. de Santamaría
vicepR. del govern espanyol
Han passat molts anys i no passa res per obrir la Constitució. Els països més seriosos fan aquestes coses
Alfredo Pérez Rubalcaba
secretari general del psoe
A Espanya tots són el mateix, és la mateixa identitat; i la prioritat de tots plegat és sortir de la crisi
Cristóbal Montoro
ministre d'hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona