Política

lA CRÒNICA

Quan l'endemà ja és avui

Diuen que el control del temps és important en política. També en el procés sobiranista. Aturem-lo ara en un instant: quan 1,6 milions de catalans cosien de nord a sud el Principat agafant-se les mans, Artur Mas es traslladava en cotxe a Ripoll, camí de l'acte institucional del vespre; Josep Antoni Duran i Lleida viatjava a Panamà; Joana Ortega es penjava al coll la banderola de la Via Catalana a Sils; Francesc Homs entonava crits d'“independència” des de la plaça de Sant Jaume i, més enllà, al Parlament, Lluís Corominas i Josep Rull s'encadenaven a la corrua humana amb dues grans estelades a tocar de l'expresident i socialcristià Joan Rigol. Vista l'heterogènia nacionalista, que torni a córrer el rellotge. De tots ells depèn la complicada gestió institucional de l'endemà, que
ja és avui. I ara, què?

El govern confia que la cadena farà obrir els ulls a la comunitat internacional i a Mariano Rajoy. Segons Homs, el president espanyol no pot continuar “de braços plegats”. Mas i Rajoy mantenen contactes discrets però La Moncloa sembla lluny de voler pactar o tolerar la consulta i, mentrestant, ja han passat dotze mesos i un dia de la manifestació més gran. L'ANC insisteix a exigir el referèndum el 2014 i el president de la Generalitat, davant de Carme Forcadell a Palau, es va ratificar ahir al migdia en el compromís de l'any vinent. L'Onze del 2012, quan la mobilització més revolucionària va sacsejar la política catalana, el president es va reunir amb la líder de l'Assemblea tres dies més tard. Ahir s'anticipava a De Gispert i una nombrosa delegació de l'Assemblea trepitjava la plaça de Sant Jaume i la galeria gòtica tres hores abans de les 17.14. Mas també es va avançar a la Diada fixant una data per al pla B, el de les eleccions plebiscitàries, en el 2016. Els estrategs nacionalistes han après la lliçó. Fa un any, el poble català es va apoderar del calendari i de la nit al dia el pacte fiscal havia caducat. Els ciutadans havien pres les regnes a la política. Per això, després d'un últim intent d'acord amb Rajoy a Madrid, Mas es va abocar a les urnes en una votació de conseqüències inesperades i difícils de pair per una CiU que havia fet la seva aposta tàctica més arriscada, amb la consulta i l'estat propi en el programa, tibant com mai les costures entre CDC i UDC.

Aquest cop el govern s'ha aferrat fort al full de ruta pactat amb ERC. La data i la pregunta de la consulta es tancaran al desembre, quan estigui enllestida la llei catalana de consultes. El govern es vol blindar amb un acord tan ampli com sigui possible, comptant que el redactat també forma part de la negociació amb Madrid. Abans de marxar cap a Sils, Ortega va garantir que la pregunta “no ha de ser ambigua”, però també va parlar de “preguntes” en plural i hi va afegir que el Parlament hi tindrà molt a dir.

El temps és or. Però Mas ja ha aclarit que “fer via” no és avançar de pressa sinó “fer-ho bé”. Una Diada després del primer 11-S revolucionari, 1,6 milions de ciutadans apugen el llistó de la mobilització i torna l'hora de la política. De Gispert creu que “els catalans tenen majoria d'edat per decidir el seu futur”. Ara la qüestió, més que d'edat, és de paciència: el carrer vigila i apressa el procés.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona