Política

LA CRÒNICA

Menyspreu en públic, respecte en privat

Doblegant-se un cop més davant la pressió de la diplomàcia espanyola, la Comissió Europea va menysprear ahir la Via Catalana. Tot i que, en privat, els seus portaveus mostren “gran respecte” i admeten ser “conscients de la seva importància”, no van atrevir-se a fer-ho públic i no es van moure del no comment habitual. Pia Ahrenkilde, la portaveu de José Manuel Durão Barroso, va posar les coses molt fàcils al Ministeri d'Exteriors espanyol, que s'ha mobilitzat per impedir qualsevol reacció de Brussel·les a la cadena: “No tenim res a dir”, es va limitar a respondre als periodistes.

“Es tracta d'un esdeveniment concret que s'ha produït en un dels nostres estats membres, realment no ens pertoca a nosaltres fer-ne cap comentari, és un afer intern”, va excusar-se la portaveu danesa, com si 1,6 milions d'europeus no haguessin sortit al carrer. Diu que està en el seu dret de no voler interferir, que els tractats europeus li donen la raó i que no és competència seva. Però la mateixa Ahrenkilde, en canvi, no té cap problema a pontificar i donar lliços de democràcia a Rússia o Ucraïna, cada migdia, en la seva roda de premsa diària a la seu de la Comissió.

Mentrestant, l'europeisme s'esfondra a Catalunya i, segons les enquestes, cada cop són més els catalans que, decebuts per Brussel·les, perden la por a quedar fora de la UE si Catalunya s'independitza. Com es va informar la portaveu Ahrenkilde sobre la Via? En el recull de premsa que la Comissió elabora cada dia, d'unes 250 pàgines, ahir hi havia tres articles de premsa de l'Estat sobre la Diada: un publicat pel diari ABC, un d'El Mundo i un altre d'El País. Fora de gravació, però, als passadissos, els portaveus confirmen que Brussel·les ha seguit “amb molt d'interès” la Diada i que “en cap cas no és indiferent” al procés. Discretament, tot i que no en pugui parlar, l'executiu comunitari es prepara per l'endemà d'una eventual independència i treballa, almenys en l'aspecte tècnic, per l'escenari d'haver de buscar un encaix de la Catalunya o de l'Escòcia independent a la UE. El President Mas prepara un viatge post-Diada a Brussel·les, en les pròximes setmanes: serà ja la seva setena visita a la capital comunitària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona