Política

Rajoy convida Mas a no perdre més el temps amb la consulta

El president espanyol rebutja el dret a decidir al·ludint a la llei i ofereix diàleg “sense data de caducitat” lligat a la crisi

La resposta menysté el clam de la Diada i avisa que la independència tindria un preu molt alt

Cop de porta, però tenint cura que no s'ascli la fusta. Això és el que pretén Mariano Rajoy amb la seva oferta a Artur Mas per mantenir un diàleg sense límit temporal per poder discutir del no-res. La carta que ahir a la tarda va arribar al despatx del president de la Generalitat –adreçada a Pina (sic) de Sant Jaume– és tan garrepa en extensió com buida de contingut. Tant és així que, malgrat que s'acaba sobreentenent, ni tan sols comunica expressament el no a la consulta sobre el futur dels catalans amb l'argument que no té cabuda en la Constitució, tal com el dia anterior sí que ho havia avançat amb força més claredat la número dos al govern popular, Soraya Sáenz de Santamaría. El president espanyol no esmenta ni una vegada la Carta Magna ni al·ludeix directament al dret a decidir que li plantejava el dirigent català en la seva carta del 26 de juliol passat; parla simplement del “marc jurídic” que tots plegats han de respectar. I, de fet, acaba despatxant Mas “convidant-lo” a no perdre més el temps amb la consulta i animant-lo que es dediqui a governar “amb lleialtat” cap als catalans per treure'ls de la crisi econòmica i social.

Llarga espera

La missiva de Rajoy s'ha fet pregar. Concretament set setmanes. Però, després del clam de la Via Catalana, la contestació queda tan desfasada com un oferiment de diàleg que, segons l'inquilí de La Moncloa, “no té data de caducitat”. Al cap i a la fi, la del no a poder exercir el dret a decidir és una resposta que la podria haver escrit el primer dia, sobretot perquè el mateix Rajoy insinua que ni tan sols s'ha llegit l'extens estudi sobre les diferents fórmules legals per poder dur a terme la consulta que el Consell Assessor per a la Transició Nacional li va fer arribat al mig de l'estiu i com a apèndix a la carta de Mas.

“Respectar” la llei

“Deixant de banda l'exhaustiva anàlisi que exigeix l'informe” polític i jurídic, el cap de l'executiu espanyol sentencia que el millor servei que pot fer a la “legitimitat democràtica” a què apel·la Mas en el seu primer comunicat és “respectar aquell marc jurídic en el qual els governs troben el seu fonament i legitimitat”, conclou.

En conjunt, doncs, es tracta d'un missatge críptic, però que s'acaba captant. I, en tot cas, en alguns moments, més que respondre a la petició de Mas per negociar la consulta, sembla que repliqui als 1,6 milions de ciutadans que van sortir al carrer a reclamar la independència. Tot això, però, amb el benentès que l'entorn de Rajoy segueix menystenint l'èxit de la Via Catalana. “Els vincles que ens mantenen units no poden deslligar-se sense enormes costos afectius, econòmics, polítics i socials”, avisa, tot encoratjant l'executiu català a treballar en conjunt per “enfortir aquests llaços i fugir de l'enfrontament”.

Nou finançament

Precisament perquè l'escrit és tan genèric, en cap moment no s'interpreta que dins aquest diàleg Rajoy s'avingui ara a negociar un finançament sobre la base del pacte fiscal. En tot cas, el dia anterior, Sáenz de Santamaría havia negat la possibilitat.

De fet, en els set paràgrafs de carta s'ofrena ben poc. Però tot i així pot ser que, per a un sector del PP i per als mitjans afins, els resulti excessivament amable en les formes i tova en la resposta, atès que fa temps que exigeixen mà dura contra “el desafiament secessionista”.

LES DATES

26.07.13
Mas envia la carta
a Rajoy en què li demana negociar la celebració d'una consulta. Més tard arribaria l'informe polític i jurídic.
14.09.1
3
Rajoy respon a Mas
amb una negativa. El president espanyol ha esperat que passés la Diada perquè la seva missiva no escalfés més l'ambient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona