Política

EH Bildu impulsa una ‘Via basca' per la independència

Aposta per una política sobiranista que ignori els estats

“Ha arribat l'hora de moure'ns com Catalunya”, afirma

El País Basc s'emmiralla a la seva manera en Catalunya. Encara amb el ressò de la Diada, EH Bildu planteja ara impulsar la seva pròpia Via basca per abordar un procés sobiranista a Euskadi. L'objectiu d'aquesta iniciativa, presentada ahir i concretada en el document Eraiki dezagun elkarrekin Euskal Etxea –‘Construïm junts la Casa Basca'–, seria anar assolint consensos de manera progressiva, donant protagonisme als ciutadans i als agents bascos, per construir aquesta “Casa Basca”. Per fer-ho possible, EH Bildu proposa engegar un procés sobiranista mitjançant l'aplicació d'una “política endògena”, feta “des d'aquí i pels d'aquí”, sense tenir en compte ni l'Estat espanyol ni el francès.

Tot i que de moment no planteja mesures concretes ni terminis per abordar-lo, la coalició independentista considera que aquest és el moment idoni per engegar aquest procés sobiranista. I ho justifica perquè EH Bildu creu que davant la situació política que es viu a Escòcia i sobretot a Catalunya, a més de la “caiguda de l'adhesió als estats espanyol i francès” entre els bascos, Euskal Herria té en aquests moments una “oportunitat històrica” d'aconseguir la sobirania. “Ha arribat l'hora de moure'ns com Escòcia o Catalunya, però a la nostra manera. Nosaltres també ens n'anem, Euskal Herria també se'n va, amb la seva pròpia via basca a la sobirania”, va manifestar ahir el dirigent de l'esquerra abertzale Pernando Barrena.

Tot i compartir algunes similituds amb el model català, els dirigents d'EH Bildu van voler deixar clar que la Via basca que plantegen representa un projecte propi i diferent. En aquest sentit, Barrena va explicar que en el seu cas defensen “desenvolupar la sobirania de manera progressiva i no esperar un dia assenyalat per començar a decidir” amb una consulta. Per afrontar aquest procés de construcció nacional, la coalició sobiranista considera que la prioritat ha de ser l'“autoorganització” i preparar-se per a la “confrontació democràtica” amb els estats espanyol i francès, ja que dóna per descomptat que no permetran l'autodeterminació. En cap cas, ha volgut deixar clar EH Bildu, es valora la possibilitat de poder arribar a acords amb Madrid o París per “millorar les relacions de dependència actuals”, en una clara al·lusió a les propostes del PNB per millorar l'autogovern basc amb un nou estatus polític.

LA FRASE

Nosaltres també ens n'anem, Euskal Herria també se'n va, amb la seva pròpia via basca a la sobirania
Pernando Barrena
dirigent de l'esquerra abertzale


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

L’Audiència Nacional reobre la causa de l’espionatge a Sánchez, Robles, Marlaska i Planas amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona