Política

Mas: “Catalunya es mostra al món de forma pacífica i democràtica”

El president de la Generalitat destaca que la cultura és la base de la identitat catalana

Assegura que entitats com l'Institut per a la Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de les Nacions Unides “situen Catalunya al món” i encaixen amb el tarannà del país

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha destacat aquest dimarts que la Via Catalana de la passada Diada va mostrar al món una imatge dels catalans “pacífica i democràtica”.

Durant la seva intervenció a la inauguració de l'Institut per a la Globalització, Cultura i Mobilitat de la Universitat de Nacions Unides a Barcelona, Mas ha explicat davant un centenar d'acadèmics internacionals, experts i col·laboradors de la institució que la cultura és la base de la identitat catalana.

En un discurs en què s'ha expressat majoritàriament en anglès, el president ha recordat que “fa uns dies, moltíssims catalans es van manifestar a les places i carrers del nostre país. I les persones des de l'estranger, molta gent, es va preguntar com podíem manifestar-nos de forma tan festiva quan estem passant per tantes dificultats”. “La resposta és que la nostra identitat té una base cultural”, ha indicat. “Quan es té una identitat així, un sempre és no violent, pacífic i democràtic. Aquesta és la manera que tenim els catalans de mostrar-nos a tot el món”, ha afegit.

Mas ha celebrat que la Universitat de les Nacions Unides hagi escollit Barcelona per ubicar el seu Institut per a la Globalització, la Cultura i la Mobilitat i ha apuntat que “lliga amb la manera de ser dels catalans i amb els plans de futur”.

I és que al seu parer, l'entitat encaixa perfectament amb Catalunya perquè “l'estructura social del nostre país és, precisament, una barreja”. “Més del 50% de la gent té un origen no català i el 15% és d'origen no espanyol”, ha recordat. “No només intentem conviure i estar junts sinó que ho aconseguim i tenim cohesió social. No és fàcil quan la població té aquest origen tan divers”, ha subratllat.

El president ha volgut posar de manifest que la ubicació d'organismes internacionals de prestigi, com aquest institut, “són una bona manera també de situar Catalunya al món”. En aquest sentit, ha assenyalat que “la recerca, el coneixement i les universitats” són conceptes que “lliguen perfectament” amb la planificació que els catalans tenen pel país del futur.

El programa acadèmic de l'institut que aquest dilluns ha inaugurat Mas tindrà com a especials objectius organitzar i impartir formació de postgrau, impulsar treballs d'investigació científica i difondre el coneixement que es creï. La previsió és que hi hagi un postgrau per a cada àmbit de treball (educació, joventut, migració i mitjans de comunicació). En total hi haurà un centenar d'alumnes per curs tenint en compte els quatre camps.

La selecció d'aquests estudiants, així com del professorat, es farà seguint criteris de representativitat geogràfica, cultura, d'edat i gènere, i segons el currículum de cada persona. Un altre dels objectius de l'institut és que dues terceres parts dels alumnes provinguin de països en vies de desenvolupament, que rebran beques. D'altra banda, el director del centre i els investigadors i professorat seran escollits a través d'un concurs públic internacional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona